Hjälpkonvoj framme efter blixtoffensiven

TT TT-AFP

Publicerad 2023-09-23

Byggnad i den regionala huvudstaden Stepanakert efter attacker tidigare under veckan. Arkivbild.

Överlämning av vapen från armenier i Nagorno-Karabach väntas fortsätta hela helgen efter den överenskommelse som har nåtts med Azerbajdzjan.

En hjälpkonvoj har nu kommit fram till regionen efter rapporter om brist på mat, vatten och medicin.

De första vapnen överlämnades på fredagskvällen, enligt uppgifter från Ryssland som säger sig vara fredsbevarande i regionen.

Vapnen uppges ha överlämnats efter att ett avtal om eldupphör nåtts efter den azerbajdzjanska blixtoffensiven som inleddes i tisdags.

Azerbajdzjan hävdar att landet arbetar med Ryssland för att avväpna separatiststyrkor i området.

– Vi samarbetar nära med de ryska fredsbevararna och genomför demilitariseringen, hävdar talespersonen Anar Eyvazov på lördagen.

Brist på mat och vatten

Civila i den regionala huvudstaden Stepanakert gömde sig under fredagen i källare, rädda för attacker från azerbajdzjanska soldater, uppgav en talesperson för utbrytargrupperna. Enligt uppgifterna hade då Azerbajdzjans styrkor slagit läger i stadens utkant.

En AFP-reporter på plats rapporterade om brist på mat, vatten, medicin och bränsle för befolkningen i området.

Internationellt har trycket ökat på Azerbajdzjan att åter öppna den enda väg som leder till Armenien, den fem kilometer breda Latjin-korridoren, så att förnödenheter och människor kan röra sig till och från Nagorno-Karabach.

Fordon från ICRC i området

Under lördagen rapporteras fordon från Organisationen Internationella rödakorskommittén (ICRC) ha passerat genom Latjin-korridoren, ”för att föra runt 70 ton främst förnödenheter och livsmedel till samhället”, enligt ICRC:s lokala talesperson Zara Amatuni.

Armeniska upprorsmän i Nagorno-Karabach som geografiskt ligger inne i Azerbajdzjan lade i onsdags ned vapnen efter en blixtoffensiv från Azerbajdzjans militär. Offensiven hade då lett till att tiotusentals etniska armenier stängts av från el och andra grundläggande nödvändigheter i området.

Områdets framtid är ännu oklar. Det senaste beskedet är att Armenien och Azerbajdzjan ska fortsätta förhandla.