Uppgifter: Blåmärken på Navalnyjs kropp

TT

Publicerad 2024-02-18

I många städer har sörjande placerat blommor, ljus och foton på Aleksej Navalnyj i närheten av ryska ambassader och konsulat – här i tyska Frankfurt.

Anhöriga har fortfarande inte fått se Aleksej Navalnyjs kropp, men tidningen Novaja Gazeta erfar att han finns på det bårhus som myndigheterna har hävdat.

Frågorna om Putinkritikerns död hopar sig dock alltjämt.

Enligt Novaja Gazeta ska ambulanspersonal ha uppgett att Navalnyjs kropp hade blåmärken som överensstämde med någon typ av slaganfall, bröstkompressioner eller att ha hållits fast under kramper. Fram till lördagen hade ingen obduktion genomförts, enligt tidningens källor.

I ryska statliga medier har uppgifterna kring Navalnyjs död varierat – bland annat har blodpropp och plötslig hjärtdöd angetts som dödsorsaker.

Ryska oberoende medier uppger att myndigheterna har vägrat att lämna över kroppen till familjen med hänvisning till ytterligare undersökningar.

När advokaten och mamman under lördagen anlände till bårhuset i Salechard, där kroppen uppges finnas, var det stängt, och när de ringde numret på husets dörr fick de beskedet att kroppen inte var där.

Nyhetssajten Meduza rapporterar att den utredning som inletts ger myndigheterna laglig rätt att behålla kroppen i upp till 30 dagar.

Beskedet att oppositionspolitikern och Kremlkritikern Aleksej Navalnyj avlidit kom i fredags. Vid sin död var 47-åringen fängslad i en straffkoloni i norra Ryssland.