Sverige brister i ansvar – "inte acceptabelt"
Publicerad 2023-12-13
Sverige måste växla upp arbetet mot människohandel och prostitution. I dag tar civilsamhället ett ”orimligt stort ansvar” för att hjälpa utsatta, oftast kvinnor och flickor.
– Det är inte acceptabelt i vårt samhälle, säger utredaren Anna Skarhed.
Människohandel precis som prostitution göder delvis den grova brottsligheten. Internationellt är det en ”lukrativ verksamhet”, menar den särskilda utredaren Anna Skarhed.
– Ibland anses det vara mer lukrativt än vapen och narkotika. Man säger då cyniskt: människor kan man sälja flera gånger. Det här är verkligheten.
Hon har haft i uppgift att ge förslag på hur personer som är utsatta för prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Sverige kan få hjälp att lämna genom så kallade ”exitprogram”.
”Orimligt stort ansvar”
Man har även tittat på hur Sverige lever upp till de internationella konventioner man förbundit sig till, som exempelvis att ge stöd och hjälp till kvinnor och barn utsatta för sexuell exploatering.
– Där är det sorgliga svaret: nej, det gör Sverige inte i dag. Men vi kan göra det om våra förslag genomförs, säger hon.
Utredningen konstaterar att staten inte gör tillräckligt. I stället har den rollen axlats av civilsamhället.
– Civilsamhället tar ett orimligt stort ansvar för de här grupperna.
Sämst skydd
Problemen är komplexa, menar Anna Skarhed. Men de sociala insatserna måste stärkas på flera håll för att kunna hjälpa personer som befinner sig i den här typen av utsatthet – inte minst barn.
– Barn är de som har sämst skydd i dag och det är inte något som är acceptabelt.
Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) ska nu titta på utredningens förslag.
– Det är för tidigt att säga hur vi kommer att gå vidare med det som nu presenteras. Det får vi återkomma till.