Stort pådrag inför toppmötet i Helsingfors

TT-SPT TT

Publicerad 2018-07-13

Säkerhetspådraget är enormt inför mötet mellan USA:s president Donald Trump och hans ryske kollega Vladimir Putin.

Poliser i hela Finland har tillfälligt avbrutit semestern för några oväntade arbetsdagar.

– Finland är i världens blickfång, säger Helsingforspolisens kommunikationschef Juha Hakola.

Förberedelserna inför toppmötet i Helsingfors är i full gång – under stort hemlighetsmakeri. Säkerhetsarrangemangen kommer att vara av sällan skådad kaliber och den finländska polisen har bett om hjälp från alla polisdistrikt, gränspolisen och försvaret.

Juha Hakola vid Helsingforspolisen vill inte uppge hur många poliser som jobbar med toppmötet, men det har spekulerats om runt 2 000. Vissa har avbrutit semestern.

– Vi har inte haft problem med att få tag på frivilliga. Många vill jobba eftersom toppmötet är historiskt. Det blir inte många liknande uppdrag under en yrkeskarriär, säger Juha Hakola till nyhetsbyrån SPT.

Passkontroller

Toppmötet kommer att synas i stadsbilden i den finländska huvudstaden. De Helsingforsbor som har tänkt ta bilen till centrum på själva mötesdagen bör nog fundera en extra gång, då Trump och Putin färdas med sina korteger.

Hakola vill inte gå in på detaljerna kring säkerhetsarrangemangen, men säger att trafiken i närheten av mötet kommer att vara extra begränsad. Det kommer att bli långa köer.

De som reser till Helsingfors med flyg och båt får också förbereda sig på att vänta. Finland inför extra gränskontroller för resenärer inom Schengen-området, kontroller som slopades 2001.

Traditionell mötesmark

Det är inte första gången som amerikanska och ryska ledare möts på finländsk mark. 1990 träffades Sovjetledaren Michail Gorbatjov och amerikanska presidenten George Bush den äldre i Helsingfors. Sju år senare diskuterade Bill Clinton och Boris Jeltsin nedrustning och ekonomifrågor i samma stad.

Varför får Helsingfors ansvaret igen? Charly Salonius-Pasternak, forskare vid utrikespolitiska institutet i Finland, kallar valet av ort politiskt problemfritt.

– Det fanns bara lite tid för förberedelser inför mötet, och både Trump och Putin känner till Helsingfors, så praktiska orsaker ligger bakom valet. Efter tidigare möten vet USA och Ryssland också att ingen information läcker ut i Helsingfors, säger Salonius-Pasternak och fortsätter:

– Finland är också geografiskt passande. Helsingfors är kanske inte ledarnas favoritstad, men de känner inte heller att de gett upp någonting. Putin ville knappast träffas i Bryssel eller Trump i Vitryssland.

Första toppmötet

När världens blickar fokuseras på Helsingfors finns en sällsynt chans att visa upp den bästa sidan av Finland. Men det finns också risker. Vissa har fortfarande bilden av att Finland är en gråzon mellan öst och väst – en kvarleva från kalla kriget. Nu kan den bilden förstärkas.

– De första artiklarna som handlade om Helsingfors talade också om orten som neutral. Vi får se om det svänger. Jag tror inte att Putin ser Finland som neutralt, men det är ändå en skillnad mellan att mötas i Helsingfors och att mötas i London.

Det är första gången ett toppmöte hålls mellan Trump och Putin. De två presidenterna har träffats tidigare i samband med internationella möten.

"Helsingfors är kanske inte ledarnas favoritstad, men de känner inte heller att de gett upp någonting. Putin ville knappast träffas i Bryssel eller Trump i Vitryssland."

Charly Salonius-Pasternak, forskare vid utrikespolitiska institutet i Finland, om valet av stad för toppmötet.

ANNONS