”Lagstiftningen behöver ändras”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-05

Advokat Elisabeth Massi Fritz om de uppmärksammade "Stureplansmålen”

Elisabeth Massi Fritz berättar att hennes klient i Stureplansmålet mår dåligt efter rättegången.

Den 16 oktober faller hovrättens dom mot de så kallade Stureplansprofilerna

Samtidigt ska överåklagaren ta ställning till om förundersökningen i ytterligare en våldtäktsanmälan mot männen ska återupptas.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder båda flickorna i de två fallen, berättar varför hon kräver en ny åklagare och hur uppmärksamheten påverkar debatten om våldtäkter.

I din begäran om överprövning anges att flickan utsatts för grovt våld och fick hållas nedsövd under den gynekologiska undersökningen. Hur mår hon i dag?

– Hon mår inte bra, hon har fått professionell hjälp och har regelbunden kontakt med psykiatrin. Men hon vill få en rättvis prövning eftersom hon anser att hon har blivit utsatt för en allvarlig våldtäkt.

Enligt åklagaren är bevisningen för svag. Vad anser du om det?

– Som hennes advokat måste jag tömma alla de möjligheter som finns att få till en prövning. Vi vill att det ska till fler saker i förundersökningen. Och sen om det inte går kan man stödja sig på att man har agerat på alla sätt som går.

Du kräver också att en ny åklagare tar över ärendet. Varför?

– Om ärendet återupptas anser jag att den åklagare som fattat ett nedläggningsbeslut redan är färgad av sitt ställningstagande. Ibland får samma åklagare tillbaka ärendet, och det är fel eftersom det då kan bli fråga om en jävsituation.

Rättegångsförhandlingarna i Stureplansmålet var öppen för allmänheten. Skulle du förespråka det även denna gång om det väcks åtal?

– Det är en fråga man tar ställning till vid eventuell rättegång. Huvudregeln vid sexualbrott är egentligen stängda dörrar, men i senaste målet hade vi inte det och det gick bra. Hon kände ett stort stöd.

Var det flickan själv som valde det?

– Vi förde en diskussion och hon yrkade inte lyckta dörrar. Delvis för att det var viktigt för allmänintresset.

Hur ser du på att Stureplansmålet fick så mycket uppmärksamhet?

– Det finns ett stort allmänintresse i det här eftersom vi tidigare har sett många av de här målen leda till friande domar. Därför är det viktigt att det skapas debatt.

Är den här uppståndelsen något vi kommer att få se mer av i framtida rättegångar?

– Ja, definitivt när det gäller sexualbrott. Det är ett ämne som engagerar väldigt många och där det finns en lagstiftning som inte är helt tillfredsställande, utan som behöver utvecklas.

Hur pass stor roll har medierna i ett sådant här fall?

– Jag tror inte att det påverkar domsluten. Jag är övertygad om att våra domstolar hanterar det väldigt bra eftersom det i sak handlar om att ta ställning till de bevis som läggs fram till rätten.

Följ ämnen i artikeln