Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Så skrev vi presshistoria

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-22

... och i kväll kan vi få Stora journalistpriset

Vi tog med de svenska läsarna in i irakiernas vardagsrum.

I kväll kan aftonbladet.se få Stora journalistpriset för den unika satsningen ”Irak direkt”.

– Det var den nakna sanningen om vardagslivet i Bagdad som förmedlades, säger journalisten Urban Hamid.

Medan Aftonbladets läsare ställde sina frågor om krigets Irak skallrade fönsterrutorna hemma hos Maysem och hennes familj i Bagdad. En stund senare gick strömmen men telefonen fungerade och chatten kunde fortsätta trots missilerna.

Har ni tillgång till läkarvård? Hur är det att alltid leva i skräck? Kan barnen gå till skolan? När var ni på bio senast?

Fyra år hade gått sedan invasionen av Irak men bomberna, dödandet och rädslan var kvar i landet.

Då reste vi till Irak för att skildra krigets vardag.

Deras ögon lyste

I obepansrade bilar, genom livsfarliga vägspärrar tog sig journalisten Urban Hamid och fotografen Martin von Krogh hem till vanliga irakier för att ge en bild av deras vardag. Samtidigt kunde de svenska läsarna ställa sina frågor till familjerna i chattar på nätet.

– Det blev direktkontakt mellan svenska läsare och irakiska familjer. Jag kan bara tala för irakierna men när de insåg det så var det som om deras ögon lyste, säger Urban Hamid.

– De fick vädra sina tankar, rädslor och farhågor inför en svensk publik. Samtidigt som det här var ett otroligt enkelt koncept så var det enormt givande och effektivt. I vanliga fall läser vi enstaka telegram men här satt en familj i Bagdad och berättade om sin vardag. Det var den nakna sanningen som förmedlades.

Tillsammans med fotografen Mats Strand skildrade journalisten och författaren Johanne Hildebrandt genom reportage och i bloggform en annan del av livet i Irak: de amerikanska soldaternas vardag.

– Syftet var att ge en bild av soldaternas liv på ett så nära och ingående sätt som möjligt, säger Johanne Hildebrandt.

Prisutdelning i kväll

I kväll kan aftonbladet.se genom ”Irak direkt” få Stora journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Nominerade är Urban Hamid, Martin von Krogh, Johanne Hildebrandt, Mats Strand, Sigge Ennart, Joakim Ottosson och Lena Widman.

Kriget och terrorn i Irak |
Aftonbladet