Vårtecknen är här!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-02

Åtminstone i växtriket

Januari var långt

varmare än normalt.

Det har vänt växtriket upp och ner.

Nu skördas blåbär i Skåne – och vårprimörer i Stockholms skärgård.

Förra årets morotsskörd i balkonglådorna blev en besvikelse. Så när Malin Blomquist i går skulle rensa i jorden på Djurö blev hon minst sagt överraskad.

– Det var fullt med morötter.

Lätt kokta med salt och smör blev de ett exotiskt tillbehör till fredagsmiddagen.

– Åh, de var så goda. Vi bjöd in några vänner eftersom vi tyckte att det var så sjukt att vi kan äta vårprimörer i februari, säger Malin Blomquist.

Brukar mogna i maj

I Karin Nilssons växthus i Ingelstorp utanför Ystad är det i stället blåbären som tittat fram för tidigt.

De brukar vara mogna i mitten av maj men förra årets dåliga sommar fick buskarna att gå i vinterdvala för tidigt.

Lagom till årets ljumma vinter har de vaknat upp och bjuder på litervis av bär.

– Jag brukar ha dem i filen på morgonen. Och snart ska jag göra en paj också, säger Karin Nilsson till Ystads Allehanda.

På de flesta håll i landet har temperaturen i januari legat 5–6 grader över det normala.

Och värmen tycks hålla i sig även i februari.

– Det kommer ett lågtryck från norska havet som plockar upp mycket värme, säger Biort Eriksen, meteorolog på Meteorologisk institutt i Norge.

I södra Norrland och Svealand kommer temperaturen den närmaste tiden att ligga mellan en minusgrad och tre plusgrader.

I söder kan det bli uppemot fem grader varmt.