Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Sverige – en besvärlig medlem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-03

Natoexpert: För Natos del är det bättre om Sverige fortsätter som aktiv ickemedlem

Sverige är Natos duktigaste ickemedlem.

Och för Natos del får det gärna fortsätta så.

– Som medlem brukar Sverige ställa till med besvär, säger Jan Joel Andersson, Natoexpert på Utrikespolitiska institutet.

Opinionen har svängt i Natofrågan. Majoriteten av svenskarna säger fortfarande nej, men gapet är inte lika stort som tidigare. I går svarade nära 18 000 av aftonbladet.se:s läsare på frågan om ett svenskt Natomedlemskap.

43,5 sa ja, 56,5 sa nej. En Sifomätning samma dag gav liknande besked: de flesta är fortfarande emot, men fler säger ja nu än tidigare.

”Främsta ickemedlemmen”

För att inte vara medlem är Sverige ovanligt aktivt.

– Den främsta ickemedlemmen, säger Jan Joel Andersson, forskare och Natoexpert på Utrikespolitiska institutet i Stockholm.

Svenska soldater deltar aktivt under Natoflagg i både Kosovo och Afghanistan. Dessutom tränar vi tillsammans med Nato och köper utrustning från dem. Utrikesminister Carl Bildt har även öppnat för ett svenskt deltagande i Natos snabbinsatsstyrka i Afghanistan.

Fler och fler tycker vi ska ta steget fullt ut och bli medlem. Något annat vore hyckleri. Men för Natos egen del får allt gärna fortsätta som tidigare, menar Jan Joel Andersson.

Reinfeldt till Bukarest

– Sverige brukar vara en bra ickemedlem. Som medlem däremot börjar vi ställa krav och ha synpunkter.

– Så som vän av Nato är det kanske bra att Sverige står utanför, säger Andersson.

Enligt honom är frågan om Sverige ska gå med eller inte främst en fråga just i Sverige. För Natos del har man betydligt viktigare saker att tänka på, som läget i Afghanistan och utvidgning österut i Europa.

I dag kommer statsminister Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Sten Tolgfors till toppmötet i Bukarest. Men inte för att vara med på det officiella Natomötet. Sitt tal ska Reinfeldt istället hålla på mötet med den Natoledda och FN-stödda Isafstyrkan.

Kommer Reinfeldt lova fler svenska soldater till Natostyrkan i Afghanistan?

– Det kan man väl tänka sig, något måste han ju säga.

Ett besked om att Sverige ska delta i snabbinsatsstyrkan väntas inte komma under mötet i Bukarest.

Heta ämnen på Natomötet

Ukraina och Georgien. Länderna är intresserade av medlemskap men Natoländerna är splittrade. USA säger klart ja medan bland annat Frankrike och Tyskland är emot. Redan under Natomötets första dag blev det klart att USA inte kommer att få sin vilja igenom.

Afghanistan. Natoländerna väntas komma överens om en långsiktig närvaro i landet. Samtidigt vill man utbilda fler afghanska soldater för att de på längre sikt ska kunna ersätta de 47 000 utländska soldaterna. USA vill också att Natoländerna själva ska bidra med fler trupper. Frankrike har i Bukarest lovat fler soldater. Både Afghanistans president Hamid Karzai och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon kommer att delta i diskussionerna.

Balkan. Kroatien och Albanien erbjuds nu att bli medlemmar. Även Makedonien är aktuellt, men här säger Grekland nej.

Ryssland. Avgående president Vladimir Putin kommer till mötet på fredag. Det blir första gången som en rysk president deltar på ett Natotoppmöte. Stridsfrågorna är flera: Nato-utvidgning österut, Kosovo och USA:s planer på ett antimissilförsvar i Polen och Tjeckien, som ska möta hot från stater som Iran.

Frankrike. Landets löfte om fler soldater till Afghanistan ses som ett tecken på president Nicolas Sarkozys önskan om ett närmare samarbete både med Nato och med USA. Sarkozy väntas också trycka på för ett starkare europeiskt försvarssamarbete som ett komplement till Nato.

Kosovo. Trots oenighet kring Kosovos självständighetsförklaring kommer medlemsländerna även i fortsättningen försöka bevara freden genom sina 16 000 Kfor-soldater på plats. Serbien kommer att få veta att dörren för ett medlemskap fortfarande är öppen. Samma sak gäller för Bosnien och Montenegro.

Nya hot. Mötet kommer att enas om ett samarbete mot cyberattacker genom ett specialiserat center med bas i Estland. Natoledaren kommer också att diskutera alliansens framtida roll när det gäller energisäkerhet. Man kommer också ta upp planerna på att utveckla en antimissil sköld.

Sverige på Natomöte

Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Sten Tolgfors kommer till Bukarest och Natotoppmötet vid lunchtid.

Statsministern äter lunch med Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR), som består av 49 länder - de 26 Natoländerna och de 23 partnerländerna. Tema för lunchen: ”Det 21:a århundradets säkerhetsutmaningar.”

Reinfeldt, Bildt och Tolgfors deltar i eftermiddag på Isaf-mötet. Dit kommer också representanter från Afghanistan, EU, FN och Världsbanken. Tillsammans ska man diskutera den Natoledda insatsen i Afghanistan, där Sverige deltar med runt 380 soldater.

13.20 chattar försvarsminister Sten Tolgfors med aftonbladet.se:s läsare.