”Jag tror att trupper kommer att slå ner motståndet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-18

Författaren Jesper Bengtsson chattade om situationen i Tibet – och vad svenska politiker borde göra.

FN kan inte göra något för att hjälpa Tibet eftersom Kina sitter i säkerhetsrådet.

– Att statschefer och andra politiker bojkottar OS är däremot en väldigt bra idé, säger författaren och ledarskribenten Jesper Bengtsson i chatten med läsarna.

– Jag tycker att svenska politiker och andra officiella företrädare borde avstå från att resa dit.

Jesper Bengtsson.

Jesper Bengtsson säger: Hej på er! Nu är jag redo att svara på frågor.
Mia säger: Hej.Varför gör inte FN något? Finns det någon möjlighet att det blir en bojkott av OS?
Jesper Bengtsson säger: FN är blockerat av att Kina sitter i säkerhetsrådet. De skulle hindra alla skarpa åtgärder. Nej, det blir nog ingen bojkott av OS. Däremot har det kommit en del intressanta krav på att alla politiker och statschefer borde strunta i att åka dit. Det är en väldigt bra idé. Det skulle kännas märkligt att se kungen på läktarna i Kina, eller Reinfeldt för den delen.
Suzanne säger: Hur resonerar Dalai Lama då han hotar avgå för att våldsamheterna ska upphöra, tror du? Tror du att det skulle hjälpa?
Jesper Bengtsson säger: Tyvärr tror jag inte att det skulle hjälpa. Men det handlar mer om interna motsättningar inom motståndsrörelsen. Dalai Lama är för totalt icke-våld, medan andra tröttnat på den vägen och anser att man ska kasta sten och slå tillbaka Kina med våld. Han hotar att avgår för att stoppa våldsamheter från sina angängare.
tibbe säger: Varför är det just buddhistmunkar som reagerar? De ska ju vara fredliga?
Moderator säger: Vi har tekniskt strul, chatten kommer igång strax...
Jesper Bengtsson säger: Nja, dels är det väl inte bara de som har reagerat, men de känner ju att deras religion och ställnings i samhället är hotad av Kinas överhöghet. Kina har systematiskt förstört kloster och undergrävt lamaismen. Men de som protesterar nu är alla möjliga. Folk i allmänhet är väldigt trötta på den närmast rasistiska politik som Kina fört sedan 1950-talet.
Samira säger: Hur ser fördelningen ut i Tibet nu mellan etniska kineser och etniska tibetaner? Hur stor är respektive grupp och hur stor makt har de?
Jesper Bengtsson säger: Jag kan inte den exakta fördelningen. Kina har fått massor av folk att flytta dit de senaste åren för att göra Tibet mer "kinesiskt". Det finns omkring 6 miljoner tibetaner, men många har flytt till andra länder.
emma säger: Varför är Kina så intresserat av Tibet?
Jesper Bengtsson säger: Från början handlade det om Maos ambitioner att sprida sin version av kommunismen och göra Kina till en stormakt. Idag handlar det mycket om Pekings roll som maktcentrum (och Kina som supermakt förstås). Det finns många etniska minoriteter som skulle kräva självständighet om Tibet fick det. Kina skulle skälva.
Kalle säger: Är det inte lite konstigt att den som är politisk ledare för en exilregering sägs vara en reinkarnation? Tror du att det funkar att väva ihop politik och religion så nära i ett modernt Tibet?
Jesper Bengtsson säger: Nej, det tror jag inte. Som ateist har jag mycket lite förståelse för det. Innan den kinesiska ockupationen var Tibet en feodal teokratisk stat. Inte så kul. Men Dalai Lama anser idag att man ska tillämpa demokratiska principer och talar om att folkvälja Tibets högste ledare. En bra utveckling.
maxtax säger: Tror du att det kommer att bli en mer politisk ledning i exilregeringen? Det verkar lite konstigt att det är munkar som styr utvecklingen.
Jesper Bengtsson säger: Exilregeringen består i och för sig inte bara av munkar. Men jag hänvisar till mitt förra svar. Det är en lång process där Dalai Lama är rätt tydlig på att religion och stat ska skiljas åt mer än tidigare. Han värnar dock den tibetanska kulturens rätt att finnas kvar, och det är naturligtvis en god sak.
Kasper säger: Hur sanna är siffrorna om antalet döda sista dagarna? Är siffrorna från exilregeringen sanna eller är de överdrivna? Eller kan det vara ännu fler?
Jesper Bengtsson säger: Det kan vara ännu fler, det kan vara något färre. Helt klart är dock att de officiella kinesiska sifforna är friserade. Det är de nästan alltid när det gäller offer för den kinesiska statens våld, oberoende av om det är strejkande arbetare eller protesterande tibetaner.
Niebaotan säger: Min bror är lärare i Sichuan och i dagens tidning postades en bild på en polis som fått båda skinkorna avskurna av upprorsfolk. Kan det vara sanning eller är det den Kinesiska regeringens försök att smutskasta hela upproret?
Jesper Bengtsson säger: Det kan vara sant. Dalai Lamas ick-våldslinje tappar anhängare. Många vill använda våld mot ett Kina som inte ger tibetanerna samma rättigheter som kineserna. Utbildningen och sjukvården är usel för många tibetaner, de får betala högre avgifter och liknande. Men bilden kan också vara ren propaganda. Svårt att säga.
Korven säger: Vad tror du händer med de tibetaner som grips? Hur brukar de behandlas? Det sägs att polisen undersökt IP-nummer på internetkafé i Lhasa, kan man råka illa ut som turist?
Jesper Bengtsson säger: Jag tror inte det är någon fara för turister, men det beror nog lite på vad man gör. Möjligen kan det vara en fara för personer som turister pratar med, de kan säkert anklagas för spioneri och liknande. Det har kommit många rapporter om misshandel och tortyr av de som fängslats. Det är trovärdiga rapporter.
Hanna säger: Hej Jesper! Jag har nyligen läst dina böcker om Burma, Då jag haft ett arbete om kampen mot ett demokratiskt samhälle. Min fråga är vad du tror kommer hända här näst i tibet och hur kan man visa sitt stöd?
Jesper Bengtsson säger: Tyvärr tror jag att de kinesiska trupperna kommer slå ned motståndet. De vet att det är deras enda chans att behålla kontrollen och insynen i Tibet är så dålig att de kan bete sig lite som de vill. Men motståndet kommer inte ge med sig och snart blir det nya protester. Det påminner lite om Burma på det viset. Folk låter sig inte kväsas även om övermakten är total. Kul att du läst min bok!
Pyttan säger: Hur många tibetaner lever i landsflykt? Finns det någon grupp även i Sverige?
Jesper Bengtsson säger: Det finns tibetaner även i Sverige, men jag vet inte hur många som lever i landsflykt.
Lina säger: Tror du att det är en bra grej att bojkotta kinesiska varor? Skulle det fungera - det finns ju hur mycket som helst som är made in China?
Jesper Bengtsson säger: Tyvärr har Kina nått en ställning på världsmarknaden som gör att vi idag är beroende av dem, inte tvärtom som det var tills för bara några år sedan. Därför är det svårt att bojkotta kinesiska varor. Som du skriver, det är för många. Däremot måste vi kräva att svenska politiker och andra som reser till Kina alltid tar upp frågan om mänskliga rättigheter, och inte bara som en bisats. Dessutom borde svenska företagare som verkar där kräva att kineserna får bilda fria fackföreningar. Affärsvärlden är alldeles för flat mot Kina.
Rozbeh säger: Finns det något samband eller likheter mellan Tibet idag och och oroligheterna Burma i januari?
Jesper Bengtsson säger: Likheten är att en militär övermakt möter ett folkligt uppror för mänskliga rättigheter, och att övermakten är stor. Nu är Kina direkt inblandat, den gången gav man bara sitt tysta stöd till juntan. En anna likhet är förstås att buddhismens spelar en stor roll för protesterna. Däremot är detta ett nationellt uppror mot en främmande makt. I Burma var det ju burmeser mot burmeser.
Suzanne säger: Finns det något som skulle kunna få Kina att släppa taget om Tibet och låta dem ge Tibet självstyre?
Jesper Bengtsson säger: Jag tror att ett mycket starkt tryck, både från tibetanerna och utlandet skulle kunna få dem att inleda en dialog med Dalai Lama. Men det är mycket långt ifrån det läget nu. Ingen kräver i dag ett totalt självstyre. Dalai Lama vill ha autonomi inom Kina, vilket gör det ännu svårare att förstå Pekings rädsla. Men den är stark.
Vanja säger: Tycker du att oroligheterna borde leda till att Sverige bojkottar OS?
Jesper Bengtsson säger: Jag tycker att svenska politiker och andra officiella företrädare borde avstå från att resa dit. Idrottsmännen bör nog åka, om det inte blir en större internationell bojkott. Då kommer saken i ett annat läge. Enskilda idrottsmän som anser att de inte kan åka dit har självklart mitt fulla stöd.
Suzanne säger: Hur är kvinnans roll i Tibet? Män blir munkar, vad gör kvinnorna?
Jesper Bengtsson säger: Tibet var ett mycket traditionellt samhälle och där har kvinnor ofta en tillbakadragen roll. Där finns mycket att göra om Tibet får större självständighet. Kvinnor är också offer för dagens kinesiska politik, bland annat genom tvångsaborter och liknande saker inom ettbarnspolitiken. Kvinnorna är mycket aktiva i den nationella motståndsrörelsen på Dalai Lamas sida.
Moderator säger: Nu måste vi tyvärr bryta, detta blev sista frågan även om det finns många frågor kvar i högen. Tack alla chattare och tack Jesper! Chatten läggs ut i sin helhet på sajten inom kort.
Jesper Bengtsson säger: Tack och hej. Bra frågor!