Kramen som splittrar socialdemokraterna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-08-27

Hård intern kritik efter debattutspel om euron

Kramen mellan Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg och utrikesminister Anna Lindh får svidande kritik från socialdemokratiskt håll.

Den socialdemokratiska utrikesministern och Ericssons koncernchef skrev en gemensam debattartikel inför EMU-valet.

Senare föll de varandra i armarna inför tv-kamerorna.

Nu kommer den svidande kritiken:

– Det saknar motstycke i partiets historia, säger Sören Wibe, ordförande för socialdemokrater mot EMU.

Tillsammans med Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg skrev utrikesminister Anna Lindh en debattartikel i tisdagens Dagens Nyheter.

Budskapet: storföretagen kommer att lämna landet vid ett svenskt nej till euron av rationella skäl. I artikeln skriver ministern och direktören så här:

”Redan i dag lever 300 miljoner människor i Europa med en gemensam valuta och fler väntar på att få vara med. I detta nya Europa innebär ett nej till EMU den 14 september att Sverige då får både en svagare politisk röst och en mycket marginell valuta i det landskap som nu växer fram.

Det är ofrånkomligt att svenska och utländska företag då i varje läge skulle överväga att förlägga produktionen utanför Sverige - ett rationellt beteende i den situationen. Det kommer inte att hända över en natt men den långsiktiga utvecklingen, vid ett nej till euron, är ofrånkomlig. ”

Försvara utflytt

– Vi har ju sett såna här utspel från näringslivet tidigare. Just det här med hot om flytt hör ju till det vanligare, säger Sören Wibe.

– Det anmärkningsvärda är väl för det första att en socialdemokratisk utrikesminister gör detta och därigenom legitimerar de här hoten.

– För det andra: om det nu blir ett nej - ska då Anna Lindh försvara den utflytt som näringslivet hotar med?

En annan kritiker är Handels Stefan Carlén, som kallat utspelet ”ett lågvattenmärke”.

Andra ledande socialdemokrater ställer sig emellertid bakom artikeln. Biträdande finansminister Gunnar Lund, med ansvar för just EMU-frågor, säger i en kommentar till aftonbladet.se att Anna Lindhs artikel var bra och viktig, men att han för övrigt inte recenserar kollegors debattartiklar.

"Stämmer inte alls"

Men även från näringslivet kommer kritik mot Ericssonchefens och utrikesministerns argumentation om att storföretagen kommer att flytta från Sverige vid ett nej till euron.

– Det de skriver stämmer inte alls med mina erfarenheter av investeringsbeslut. Man gör investeringsanalys baserad på produktivitet och en rad andra faktorer, men det här har jag aldrig hört talas om. Det bästa beviset på detta är väl att Ford och General Motors har investerat i svensk bilindustri under den här perioden då vi haft en flytande krona, säger Electrolux styrelseordförande Rune Andersson, uttalad euromotståndare.

– Så det de skriver stämmer inte alls med verkligheten, det är missvisande argument.

Men annars är stödet för euron mycket starkt i det svenska näringslivet. 92 procent av vd:arna i börsföretagen säger ja till euron, enligt en undersöknings som publiceras i det senaste numret av Affärsvärlden.

Fredrik Rundkvist