Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Vill mörka kontakten med hovet

Publicerad 2013-06-13

Efter Aftonbladets avslöjande

VILL BEVARA HEMLIGHETERNA Stockholms Landshövding Chris Heister vill inte att brev rörande medaljutdelningar ska vara offentliga. Alltså, det ska inte gå att ta reda på vem som ska tilldelas en medalj i förväg. På bilden: Henrik Larsson tilldelas en medalj av kungen 2009 för sin bollkänsla.

Nu vill Stockholms landshövding Chris Heister mörka vissa ­kontakter med kungahuset.

Efter Aftonbladets avslöjande om var länsstyrelsen gömmer korrespondensen med hovet, ­föreslås att kontakter som ­gäller medaljutdelning inte ­längre ska ske skriftligen.

Brev till och från hovet stoppas undan i så kallade kungapärmar på länsstyrelser runt om i landet.

Tidigare kunde Aftonbladet ­avslöja hur många länsstyrelser som inte diarieför vissa kontakter med hovet.

Det handlar om allt ifrån vilka som ska bjudas på middagar vid Slottet och vem som ska få ­medalj, till hur kungen och landshövdingen ska tituleras i samband med ­besök.

Olika bud i olika län

Aftonbladet kan i dag avslöja att länsstyrelserna saknar gemensamma rutiner för hur innehållet i pärmarna ska hanteras. På vissa håll i landet betraktas handlingarna som offentliga, medan andra hävdar att samma typ av dokument är privata brev mellan ­hovet och landshövdingen och därför inte kan lämnas ut.

Efter att Aftonbladet begärde ut pärmarnas innehåll mejlade ­juristerna på flera länsstyrelser varandra för att reda ut vilka vad som gäller.

”Vi har svårt att se att hovet skulle vända sig till landshövdingarna som privatpersoner när det till exempel ska genomföras Eriksgata”, skriver rättschefen Anna Adholmer i Jönköping till sina kollegor runt om i landet.

Stockholms, Östergötlands och Västernorrlands län ansåg däremot att det handlade om ­privata brev. Landshövdingen i Stockholm, Chris Heister (M), går nu ännu längre för att allmänheten inte ska kunna ta del av handlingar som rör medaljutdelning.

”Ska inte gå att begära ut”

Heister har bett sin chefsjurist Karin Bergh att kontakta hovet för att ändra rutinerna så att ­kontakter gällande medaljutdelningar fortsättningsvis sker muntligen. På så sätt skulle det ­inte längre gå att begära ut aktuella brev och mejl.

– Det är för att handlingarna ­inte ska bli allmänna och inte gå att begära ut i förväg innan medaljerna har delats ut, säger Karin Bergh.

Flera experter har riktat kritik mot att länsstyrelserna inte diarieför alla sina handlingar utan stoppar undan dem i kunga­pärmarna.

De utnyttjar kryphål i lagen

Enligt offentlighets- och sekretesslagen, femte kapitlet, paragraf 1, ska allmänna handlingar registreras så snart de har kommit in till eller upprättats hos en myndighet, om ­inte annat följer av andra till fjärde styckena.

Handlingar som inte omfattas av sekretess behöver inte registreras om de hålls ordnade så att det utan svårighet kan fastställas om de har kommit in eller upprättats.

Om det är uppenbart att en allmän handling är av ringa betydelse för myndighetens verksamhet, behöver den varken registreras eller hållas ordnad.