Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

USA varnar för väpnad konflikt

Gas, olja och nationell prestige ligger bakom ö-bråket mellan Kina och Japan

Öarna är små, ogästvänliga och obebodda.

Ändå verkar Kina och Japan beredda att gå i krig för dem.

Pengar och nationell stolthet ligger bakom.

Medan världens uppmärksamhet är riktad mot arga muslimer som bränner amerikanska flaggor och attackerar ambassader så är en annan världskris under uppsegling. En potentiellt mycket farligare.

För bakom Japan står USA. I förlängningen en tänkbar konfrontation mellan en supermakt på dekis och världens nya stormakt.

I fokus är åtta obebodda öar och klippor om totalt sju kvadratkilometer. Oenigheten börjar redan om namnet.

I japan heter de Sankakuöarna. I Kina går de under namnet Diaoyu.

Öarna kontrolleras sedan 1895 av Japan men Kina har sedan 1970-talet gjort anspråk på dem och hävdar att de historiskt varit en del av Kina.

Köpte öarna

Senaste bråket om öarna utlöstes av att Japans regering köpte dem av sina privata, japanska ägare. Detta för att stoppa Tokyos guvernör, en högerinriktad nationalist, som hotat med att köpa öarna. Vilket Japan fruktade skulle ha lett till en direkt konfrontation med Kina. Nu blev kineserna sura ändå.

Senaste dagarna har tusentals kineser demonstrerat på gatorna med ägg- och stenkastning mot Japans ambassad. En omöjlighet om inte Kinas ledning gett sitt klartecken. Kanske till och med organiserat protesterna.

Hundratals japanska företag har slagit igen av rädsla för hot och vandalisering.

I dag var det dessutom 81-årsdagen av början till Japans ockupation av Kina under andra världskriget. Minnena av slavhandel och medicinska experiment utgör fortfarande ett öppet sår i Kina som inte tycker Japan visat prov på verklig ånger.

Skickar fartyg

Ute till havs fortsätter konfrontationen. Två japanska nationalister landsteg kort på öarna vilket fick Kina att skicka ett tiotal fartyg till öarna.

Att det finns ett stort mått av nationell prestige bakom konflikten råder det ingen tvekan om. Men det handlar om pengar också.

Studier visar att havsbotten runt öarna troligen innehåller stora fyndigheter av naturgas och kanske olja. Både Japan och Kina lider stor brist på egna energitillgångar. Särskilt nu när Japan planerar att stänga av all kärnkraft i kölvattnet efter Fukushima-katatsrofen.

Vattnen runt öarna är rika på fisk.

Den amerikanske försvarsministern Leon Panetta har precis besökt Japan och Kina för att lugna hetsporrarna. Han varnar för att provokationer och felbedömningar kan leda till en väpnad konfrontation mellan länderna.

Ingen vill backa

Samtidigt som han indirekt varnade Kina genom att påpeka att de omstridda öarna omfattas av försvarsavtalet mellan Japan och USA. Om Kina attackerar öarna måste USA ställa upp på Japans sida.

En konfrontation ingen vill se.

Med tanke på att handeln mellan Japan och Kina årligen är värd över 2 000 miljarder kronor ligger de i båda ländernas intresse att undvika krig. Ändå vill ingen av dem backa från sina krav.

Kina går inom kort igenom ett känsligt ledarskifte. Man ser sig alltmer som den framtida stormakten och vill visa både grannländerna och USA vem det är som bestämmer i den här delen av världen.