Giftet bildas vid felaktig hantering

Publicerad 2013-01-14

Fisken i Hemköps tonfisksallad var så dålig att kollegorna Johan Sköldberg, 46, och Anette Thorell, 38, blev förgiftade - och Anette drabbades av en hjärnblödning.

Histamin är ett ­giftigt ämne som kan bildas i mat som för­varats ­ohygieniskt eller i en miljö som gynnar tillväxt av bakterier, till exempel där det är varmt och fuktigt.

Histamin i stora mängder ­orsakar matförgiftningssymptom hos ­alla. Personer som är överkänsliga kan r­ea­gera på även små mängder av ­ämnet.

Tonfisk, makrill och ansjovis är exempel på föda som histamin lätt bildas i.

– Om de här fiskarna inte hanteras hygieniskt blir det en tillväxt av bakterier som kan omvandlas till histamin, säger Ylva Sjögren ­Bolin, ­kemist vid Livs­medelsverket.

Källa: Livsmedelsverket