Fick hjärnblödning av Hemköps sallad

Publicerad 2013-01-14

åkte in på akuten Kollegorna Anette Thorell och Johan Sköldberg fick allvarliga symptom direkt efter att ha ätit tonfisk­salladen. Anette drabbades dessutom av en blödning i hjärnan och tvingades ligga kvar på sjukhuset i flera dagar. ”Tyvärr har rutinerna brustit någonstans i den här butiken”, säger Maria Nobel på Hemköp – som nu har slutat sälja tonfisk i lösvikt.

Johan Sköldberg, 46, och Anette Thorell, 38, köpte tonfisksallad i Hemköps salladsbuffet.

Men fisken var så dålig att de två kollegorna blev förgiftade - och Anette drabbades av en hjärnblödning.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger hon till Aftonbladet.

I många Hemköp-butiker finns en salladsbuffet där kunderna själva kan komponera sin måltid.

I november förra året gick kollegorna Johan Sköldberg och Anette Thorell till Hemköp i Mörby centrum, Stockholm, för att köpa lunch.

Båda la tonfisk i sina sallader.

Hamnade på akuten

Bara minuter senare kom symptomen som snabbt eskalerade: hjärtklappning, hög puls, andningssvårigheter och kraftig huvudvärk.

Kollegorna lades in på akuten på Danderyds sjukhus.

– Vi hamnade båda i ett allvarligt förgiftningstillstånd. Sjukhuset tog det på stort allvar och pumpade i oss mediciner, säger Johan Sköldberg.

För Anette Thorell blev symptomen bara värre och värre. Samma kväll brast ett blodkärl i hjärnan, berättar hon.

– Jag fick sån fruktansvärd huvudvärk, det kändes som att hela huvudet skulle sprängas. Efteråt visade det sig att jag hade fått en mindre hjärnblödning av det höga trycket i hjärnan, säger hon.

Höga värden

Anette tvingades stanna på sjukhuset i flera dagar. Att börja jobba som normalt var det inte tal om på närmare två veckor, säger kollegorna.

– Och tonfisk kommer jag aldrig att äta i hela mitt liv igen, säger Anette.

Efter Johan och Anette drabbats togs det prover av Hemköps salladsbuffet. Enligt labbrapporterna som Aftonbladet krävt ut från Danderyds kommun innehöll tonfisken förhöjda halter av det giftiga ämnet Histamin - som enligt Livsmedelsverket kan uppstå vid dålig hygien.

Förgiftad av tonfisken

Också Hemköp bekräftar det inträffade. Maria Nobel är kommunikationschef på Hemköp och uppger att ytterligare en kund har drabbats utöver Johan och Anette.

– De har fått histaminförgiftning av att ha ätit tonfisk i lösvikt i en av våra butiker. Vi kan aldrig få reda på exakt vad som har gått fel, men tyvärr har rutinerna brustit någonstans i den här butiken, säger hon.

Johan och Anette är djupt missnöjda med hur Hemköp har hanterat den traumatiska förgiftningen som de drabbades av.

– Till en början var de samarbetsvilliga, men när vi önskade kompensation för sveda och värk ändrades allt. De började hänvisa till sitt försäkringsbolag och visade ingen förståelse. Deras ersättningar har varit minimala, säger Johan Sköldberg.

Stoppar produkten

Maria Nobel på Hemköp delar inte deras uppfattning.

– Vi tycker att vi har haft en väldigt bra dialog med de här personerna. De har fått ersättning för sveda och värk, sjukhuskostnader och utebliven inkomst, säger hon.

Efter det inträffade stoppade Hemköp all försäljning av tonfisk på lösvikt.

– Vi har insett att det är en för riskabel produkt, vi vill inte utsätta flera kunder för det här, säger Maria Nobel.