Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Sonens gravsten skändad för fjärde gången: "Vi vill bara veta varför"

Publicerad 2015-07-09

Dog 2006 – förra året började någon skända hans grav

För ett år sedan välte någon deras sons gravsten. Sedan fortsatte det. Nu för syskonen en kamp för att få svar på frågan: Varför?

Föräldrarna orkar inte längre och polisen står handfallen.

Samtliga i familjen har nu flyttat ifrån den lilla byn några mil utanför Östersund. Men där de växte upp verkar någon vara ute efter att hota och skada dem.

Någon gång under de senaste veckorna har någon eller några skrivit "Dö äckelfamilj" och en smiley på familjens avlidne sons gravsten. Det är fjärde gången på ett år som den vandaliserats på olika sätt.

"Tänkt att det bara var busstreck"

Sonen dog tio år gammal 2006 men det var 2014 som den vältes första gången. Några månader senare skedde det igen. Den tredje gången sparkades blommor och ljus bort från stenen.

– Vi har varit lite tysta de andra gångerna det skett något. Vi har tänkt att det bara var en slump eller ett busstreck, inte att det varit riktat direkt mot oss. Men det ser vi nu, säger storebror Jonas till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är därför vi väljer att berätta om det nu också.

Han och hans syskon har varit de som börjat sprida information om händelserna på bland annat Facebook. Föräldrarna orkar inte prata om det längre, berättar pappan själv.

"Någon måste ju veta någonting"

Enligt Jonas hade alla syskonen en fin uppväxt i byn. Familjen kom aldrig på kant med någon och har inte varit inblandad i några konflikter.

– Nu är det klart och tydligt att det är riktat mot oss. Det är klart att det är olustigt. Det kommer som en chock.

Han hoppas nu att fler ska kunna få reda på vad som hänt och därmed kunna tipsa polisen om vem som kan ligga bakom. Byn är inte stor.

– Någon måste ju veta någonting, börjar det pratas och synas borde det komma fram något.

Polisen: "Inte så bra utredningsläge"

De tre tidigare polisanmälningarna har inte lett någonstans. Nu har familjen anmält såväl skadegörelsen som det hot som riktas mot dem i texten.

– Vi har varit där och undersökt gravstenen under torsdagen. Det är inte något himla bra utredningsläge men vi kommer göra vad vi kan, säger förundersökningsledare Agneta Brovinius vid Jämtlandspolisen till Aftonbladet.

Brottsrubriceringen är brott mot griftefriden.

Jonas hoppas att familjen kan få svaret de letat efter i över ett år.

– Hela vår familj vill egentligen bara veta: Varför?

Följ ämnen i artikeln