'Lasernisses' flickvän finns i Sverige

Uppdaterad 2012-08-03 | Publicerad 2012-08-02

Utrustad med reflexväst, en trasig skruvdragare och mössa lurar norska "Lasernisses" svenska flickvän "Laserflickan" vid riksväg 118 i Rinkaby utanför Kristianstad.

– Alla kör för fort, det är sommar och folk tycker det är gött att gasa på, utan att tänka på våra barn, säger Henrik Friberg.

Första reaktionen är att polisen är ute och gör en hastighetskontroll på den hårt trafikerade riksväg 118 som delar det lilla samhället Rinkaby utanför Kristianstad i Skåne. Genast sänks farten. Ingen vill åka fast för fortkörning.

Sedan utbrister man i skratt. "Laserflickan" är en skyltdocka med reflexväst och skruvdragare som grannarna Henrik Friberg, 38, och Håkan Vik, 49, satt upp för att få bilisterna att hålla sig till hastighetsbegränsningarna.

– Man får köra femtio på vägen och trettio vid skolan, men folk kör det dubbla, säger Henrik Friberg och tillägger:

– Ibland kör de till och med mot rött ljus.

Vaktat i ett halvår

Laserflickan, har stått i Rinkaby i ett halvår snart och har resulterat i en hel del inbromsningar och hastighetssänkningar.

– Oj, här är polisen, tänker de först, för att sedan brista ut i skratt när de ser att det bara är en docka, säger Henrik Friberg.

Innan de satte upp Laserflickan kontaktade de polisen för att fråga om det var ok. Och så länge dockan står på privat mark, inte har ordet "polis" skrivet på sig och den inte ser hotfull ut är det helt ok, fick de till svar.

– Jag förstår folks frustration över att man kör för fort och att man vill göra något radikalt, men man ska egentligen inte behöva ta till sådana här egna påhitt, säger Lars-Åke Magnusson, inspektör vid trafikpolisen i Skåne.

Polisen rekommenderar inte att fler tar till sådana här metoder eftersom de inte är officiellt godkända.

Inte till salu

Det råder delade meningar kring Laserflickan. Hon har flera gånger blivit utslängd på gatan och inkastad i buskarna, samtidigt som andra blivit så fascinerade av skyltdockan att de lagt bud på henne.

– Jag har blivit erbjuden en tusenlapp för henne, men vårt konstverk är inte till salu, man kan inte sätta pris på säkerhet, säger Henrik Friberg.

Även i Ronneby

Kjelle vaktar bakom paret Modlibas staket längs Gövägen i Ronneby på sommarhalvåret. Och där har han stått i två år.

– Man får köra i 70 kilometer i timmen här, men farterna är betydligt högre, säger Heidi Modliba som satte upp Kjelle tillsammans med sin man Peter i protest mot fartdårarna.