Industrin slår tillbaka – igen

Publicerad 2012-06-29

Näringslivet skickar argt brev till Reinfeldt

Den svenska basindustrin går i dag till frontal­angrepp mot regeringen.

I ett brev till Fredrik Reinfeldt sågar flera tunga näringslivstoppar det nya svaveldirektivet – som uppges kosta industrin tiotals miljarder kronor per år.

Fredrik Reinfeldt.

Näringslivet levererar ännu en bredsida mot regeringen. I förrgår klagade flera industridirektörer på näringslivspolitiken. I dag landar ett argt brev i statsminister Fredrik Reinfeldts brevlåda, undertecknat av flera tunga näringslivstoppar – bland andra företrädare för SSAB, SCA, Bo­liden, Stora Enso och Holmen.

Kritiken gäller det så kallade svaveldirektivet som regeringen enats om med EU. Om direktivet blir verklighet år 2015 ska alla sjötransporter till och från Sverige ske med fartygsbränsle som bara innehåller 0,1 procent svavel.

Kostar 28 miljarder

I brevet skriver man att direktivet skulle kosta ­industrin mellan 13 och 28 miljarder kronor – per år.

Men reglerna är inte desamma i hela Europa. Enligt brevskrivarna ­ligger gränsvärdet på 0,5 procent svavel i södra ­Europa och 3,5 procent i resten av världen. De betydligt tuffare reglerna för norra Europa innebär självklart en konkurrensnackdel för svensk industri, skriver undertecknarna.

Skogsindustrikoncernen Holmen AB är ett av de storföretag som skulle påverkas av svavel­direktivet. Enligt vd:n Magnus Hall skulle företaget förlora mellan 100 och 150 miljoner kronor per år.

– Det här är en kostnad som påverkar oss direkt, vi kommer inte kunna ta ut ökade priser av våra kunder. Den här dramatiska kostnadsökningen innebär västentligt sämre förutsättningar för basindustrin, säger Magnus Hall.

Han utesluter inte att direktivet kan ­leda till uppsägningar bland koncernens personal.

– En annan konsekvens är att vi skulle få gå över till mer lastbilstransporter till kontinenten, säger han.

”Väldigt bra”

Men från miljörörelsens håll är man positiv till det nya svaveldirek­tivet. Naturskyddsför­eningens ordförande ­Mikael Karlsson betonar att internationella konventioner ligger bakom de nya bestämmelserna.

– Svaveldirektivet är väldigt bra och helt nödvändigt. Jag tycker att ­kritiken som framförs är väldigt överdriven. Man fokuserar på problemen och blundar för att tusentals människor dör av svavelutsläpp i Europa. Kan man undvika utsläpp och dödsfall finns det ­stora kostnader att spara in för samhället, säger Mikael Karlsson.