Myter och sanningar om åskan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-04

Meteorologen Pär Holmgren ger svaren

Åska och blixtar har fascinerat människor genom tiderna.

Och det finns flera myter om hur man bäst skyddar sig mot blixtnedslag.

Meteorologen Pär Holmgren reder ut vad som är sant och falskt om blixtar.

Blixten slår aldrig ner två gånger på samma ställe

FALSKT Det stämmer inte. Tänk bara skyskrapor, kyrktorn och så vidare där blixten ofta slår ner. Då spelar det ingen roll om den slagit ner där förut.

Det är säkert att sitta i bilen när det blixtrar

SANT Det stämmer om det är en riktig bil, en kabriolett fungerar inte. Men en riktig kaross gör att blixten går ner i den och leds runt dig. Det har heller inte med däcken att göra som vissa påstår.

Någon som är lång träffas lättare av blixten

SANT Ja, teoretiskt är det så. Om du ställer en tvåmeters människa bredvid en enmetersmänniska på ett öppet fält så skulle den ha lite lättare att slå ner i den långa personen. Men det är bara i en sådan situation. Annars slår blixten hellre ner i en flaggstång eller liknande.

Gummistövlar skyddar mot blixtnedslag

FALSKT Nej det gör de inte. Det är alldeles för tunn sula för att kunna skydda. Skulle man vara innesluten i en jättetjock gummiboll så kanske det skulle kunna hjälpa.

Man ska stänga av tv:n när åskan går

SANT Ja, alla elektriska apparater som tv:n och inte minst datorer kan gå sönder om blixten slår ner.

Det är farligt att stå under ett träd när det blixtrar

SANT Om det i övrigt är ett öppet fält och ett träd som du står under så är det farligt. Blixten tar alltid den kortaste vägen och slår blixten ner mot ett fält där det bara finns ett högt träd så är det där den träffar. Men i skogen är det absolut inte lika farligt.

Det är farligt att ringa när det blixtrar

SANT / FALSKT Det där är ett påstående som man hör ibland men jag vet faktiskt inte. Jag har svårt att tro att det ska vara så, men jag vet inte. Man hör enstaka historier ibland om att det ska ha hänt att blixten slagit ner i telefonledningar men mobiltelefoner kan absolut inte vara farligt.

Växthuseffekten gör att det kommer fler åskoväder

SANT Ja möjligen, men det är inte en universell sanning utan gäller kanske för oss här i Sverige där regn och åskskurarna kan vara på väg att bli kraftigare.

Aftonbladets
bloggar

ANNONS