Polisen vill bättra på etiken med spel

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-27

"Spelet har utvecklats ur Kakburken"

”Den lilla jävla apejäveln, får jag tag i honom ska jag göra honom steril”.

Nu ska bli slut på liknande kommentarer inom poliskåren – tack vare "Moralmatchen".

– Spelet har utvecklats från Kakburken, säger Peter Frisell, vice ordförande polisförbundet Stockholms län.

Påståendet:

”Det är okej att vara polis och skriva om sitt yrke på internet”.

Poliserna runt bordet grubblar under tystnad. När alla bestämt sig visar poliserna upp sina trafikljus. Rött trafikljus innebär att man inte håller med, ett gult trafikljus att man delvis håller med och ett grönt trafikljus betyder att man helt håller med.

Det Trivial Pursuit-liknande spelet ”Moralmatchen” är Polisförbundets storsatsning på etik inom poliskåren.

Inga dumma skämt

– Det är ett etikredskap som Polisförbundet centralt tagit fram. Spelet blir ett välbehövligt inslag under exempelvis raster för att tydliggöra om man har några fördomar och för att få igång en levande diskussion kring våra beteenden. Vi kan bli bättre på att agera sunt i vissa situationer så att man inte går över gränsen, eller kanske skämtar på ett dumt sätt, säger Peter Frisell, vice ordförande i polisförbundet Stockholms län.

Moralmatchen ska finnas att tillgå för 25 000 poliser på samtliga polisstationer i landet. Spelet består av 110 yrkesetiska frågor vilka är indelade i kategorierna: bemötande av allmänheten, interna attityder och hur man uppträder på fritiden. Idén är sprungen ur Kakburken – mytomspunnen inom poliskåren.

– Det var en kakburk med spelkort i, så kallade moralkakor. Men sedan hade man faktiskt också kakor vid sidan av att fika med. Moralmatchen är en utveckling av kakburken, säger Peter Frisell.

Polisen sätter stor tilltro till sitt nya ”yrkesetiska verktyg”. Men samtidigt är man medvetna om att en och annan troligen kommer att rynka på näsan och tycka att det är ett onödigt påfund.

"Känns för gammalt"

– Det är klart att några säkert kan tycka att detta bara är trams. Men ibland är det lätt att glömma hur man uttrycker sig, ta bara det där i Malmö och Rosengård.

Söderortspolisen hoppar inte direkt jämfota av glädje när Aftonbladet berättar om deras kommande arbetsredskap.

– Det där har jag aldrig hört talas om... Men att sitta och spela sådana där spel känns för gammalt och sådär, tycker jag. Det gjorde man ju för 20 år sedan hemma, säger Pia-Lotta Karlsson, stationsbefäl vid Söderortspolisen i Stockholm.

Får inte polisen lära sig etik under utbildningen?

– Jovisst. Men jag kan vara exemplarisk ena dagen, grinig och lättretad nästa. Moralmatchen kan hjälpa till att motverka sådant beteende, säger Peter Frisell.

ANNONS