Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Rödgröna dominerar norra Sverige

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-20

Stockholm (TT) De rödgröna partierna hade flest sympatisörer i mellersta och norra Sverige.

Alliansen dominerade i stora delar av södra Sverige.

Mönstret känns igen från tidigare val, enligt statsvetare.

När nästan samtliga av landets 5 668 valdistrikt räknats hade de rödgröna fått flest röster norr om en linje Karlstad och Stockholm. De dominerade i stora delar av Norr- och Västerbotten, Jämtland, Västernorrland, Gästrikland och Dalarnas län. Enstaka kommuner i Norrland hade röstat mest blått. Det gäller Åre kommun i Jämtland och Bjurholms kommun i Västerbotten.

Gammalt mönster

Allianspartierna hade fått flest röster i södra Sverige, bland annat i Kronoberg, Skåne, Västra Götaland, Stockholm samt i Uppsala län.

I södra Sverige var det rödgröna blocket störst i de östra delarna av Småland medan Götaland i övrigt övervägande röstade blått.

I Stockholm och Göteborg röstade de flesta på alliansen. De borgerliga fick 54,5 procent och de rödgröna 40,5 procent av rösterna i Stockholm. I Göteborg var skillnaden mellan blocken betydligt mindre, omkring fyra procent. I Malmö ser det ut som att de rödgröna får regera vidare.

– Det här mönstret känns igen från tidigare val. Sverige är ett uppdelat land i blått och rött. De flesta människorna bor i Götaland och runt Mälardalen, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Växjö universitet, till TT.

Förklaringen till att så många röstat på de rödgröna i mellersta och norra Sverige är att där finns det klassiska bruksorter, menar Magnus Hagevi.

Småland lite blåare

– I den här delen av landet finns många socialdemokratiska fästen. Här har också tillväxten hackat något medan de blåa områdena är mer tillväxtorienterade, säger han.

En förändring jämfört med tidigare är, enligt Magnus Hagevi, att det röda Småland blivit lite blåare än tidigare.

Socialdemokraterna hade, när de flesta valdistrikten räknats, fått 30,8 procent av rösterna totalt i landet och Moderaterna 30 procent. Alliansen hade 49,3 och de rödgröna 43,6 procent av rösterna. Sverigedemokraterna hade fått 5,7 procent.

TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln