Barnporrazzia mot pedofiler

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-16

Polisen slog till i hela Skandinavien samtidigt

Polisen i de skandinaviska länderna slog på tisdagsmorgonen till mot ett 80-tal misstänkta pedofiler i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

De misstänkta har distribuerat barnporr via fildelningsnätverk, uppger dansk polis.

– De misstänkta utgör ett slags nav, säger Varg Gyllander, pressekreterare vid svenska Rikskriminalpolisen.

– Vi har länge bevakat distributörer av barnporr. I dag tisdag har vi valt att slå till i hela Skandinavien, säger Sören Thomassen, chef för Nitec, danska polisens särskilda IT-avdelning, till DR Nyheter.

Polisen slog till vid 6-tiden i morse och totalt ett 80-tal personer i de nordiska länderna fördes till förhör, varav ett 20-tal i Sverige. Majoriteten släpptes efter förhör, uppger Gyllander.

Tillslaget, som kallas ”Operation Viking”, har omgivits av total sekretess för att de misstänkta pedofilerna inte skulle kunna göra sig av med viktiga bevis.

Utöver barnporrbilder letar polisen också efter skandinaviska barn som utsatts för sexuella övergrepp.

Bland annat rikskriminalens it-brottssektion har jobbat med utredningen, och operationen har enligt Gyllander planerats under ”några månader”.

Gyllander vill i nuläget inte kommentera huruvida personerna haft samröre med varandra eller samarbetat kring tillgängliggörandet av barnporren.

– Det handlar om ett antal personer som via nätet gjort materialet tillgängligt för andra. Hur de är sammanlänkade är för tidigt att säga, säger Varg Gyllander.

ANNONS