Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så mycket slösar svenskarna – på oanvända gymkort

Publicerad 2019-01-01

Ligger ditt gymkort och samlar damm? Det är du i så fall inte ensam om.

Vi svenskar lägger nämligen miljarder kronor på gymkort – som aldrig används.

För höga träningsambitioner kan vara en av anledningarna bakom det ekonomiska träningssvinnet skriver SvD.

Sverige är det land i Europa där flest personer innehar ett gymkort. Mer än var femte svensk köper nämligen medlemskap till landets olika gym enligt Deloittes hälsa- och fitnessmarknadsrapport.

Men att vi har ett gymkort betyder nödvändigtvis inte att vi använder det. Under 2017 betalade vi svenskar totalt 8,3 miljarder för gymkort. Samtidigt slösade vi bort nästan 3 miljarder kronor på kort som vi aldrig använder, något SvD rapporterat om.

Väldigt mycket pengar – och ångest

Trots att 2,1 miljoner svenskar gymmar är det alltså långt från alla som använder sina gymkort frekvent. Något som märks bland annat hos Sveriges största gymorganisation Friskis & Svettis.

De har har 551 000 registrerade medlemmar men enbart 65 procent av gymkortsinnehavarna tränar aktivt, alltså minst en gång varannan vecka, rapporterar SvD.

Ingela Gabrielsson, sparekonom på Nordea, menar att mycket pengar blir bortkastade i onödan genom investeringen i oanvända gymkort.

– Det är väldigt mycket pengar. Dessutom kommer det med ångest också. Träningsångesten späs på när man har betalat dyra pengar för ett kort, säger Gabrielsson till SvD.

Sparekonomen tror att det efter semestertid väcks ett falskt träningssug som kan vara en faktor till de många inaktiva medlemskapen.

– Man ser att gymmen har högst beläggning i januari efter jullovet och nyår, samt runt skolstarten i slutet av augusti. Då går man in med hög ambition och tänker att denna gång ska det bli skillnad. Men sedan riskerar det att inte riktigt bli som man kanske hade tänkt, säger Gunilla Gabrielsson till tidningen.

”Har jag lagt ribban för högt?”

Istället för att lägga ut en större summa pengar på gymkort som ligger och dammar föreslår Gabrielsson gratis träning.

Långa promenader, cykla till jobbet eller gå till ett utegym är alla möjliga lösningar enligt sparekonomen. Och vill man ändå ha ett gymkort är Gunilla Gabrielssons förslag att testträna ett par gånger, innan man slår till och köper ett fullt årskort.

– Man behöver inte binda upp sig på långa kontrakt det första man gör. Tänk till en gång extra och var realistisk: Har jag lagt ribban för högt nu? säger Gabrielsson till SvD.

Följ ämnen i artikeln