Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Kubanske spionens fru höggravid – trots att han suttit fängslad

Publicerad 2014-12-22

Graviditeten del av förhandlingar mellan USA och Kuba

När USA och Kuba nyligen återupptog sina diplomatiska relationer släpptes den kubanske spionen Gerardo Hernández ur amerikanskt fängelse efter 13 år.

På Kuba möttes han av sin fru – som redan var höggravid med deras gemensamma barn.

Som en del av förhandlingsspelet mellan länderna krävde Kuba att hans sperma skulle flygas över från USA.

Förra veckan återupptog USA och Kuba sina diplomatiska relationer efter ett halvt sekels minst sagt frostig stämning länderna emellan. Beslutet föregicks bland annat av en fångutväxling mellan länderna, men hittills har få detaljer om förhandlingsspelet offentliggjorts.

Nu har dock en diplomatisk hemlighet av det mer ovanliga slaget avslöjats i Kubas huvudstad Havanna, rapporterar CNN.

När spiondömde Gerardo Hernández, en av de tre kubanska fångar som släpptes i utbyte mot amerikanske Alan Gross, landade på Havannas internationella flygplats hälsades han av Kubas president Raul Castro och sin hustru Adriana Perez. Då tv-kamerorna zoomade in på den senare höjde dock många kubanska tittare på ögonbrynen – Adriana Perez var höggravid, trots att hennes man suttit fängslad i USA sedan 2001.

”Fjärrstyrde”

– Alla frågar, och vi har haft väldigt roligt åt kommentarerna och spekulationerna. Sanningen är att det var tvunget att förbli en hemlighet. Vi kan inte avslöja särskilt många detaljer eftersom vi inte vill skada människor som har menat väl, sa Hernández till den kubanska statstelevisionen när paret lämnade firandet.

Han medgav dock att hans hustrus graviditet var ett direkt resultat av förhandlingar på högsta nivå.

– En av de första sakerna som åstadkoms av den här processen var det här, sa Hernández och pekade mot sin hustrus mage. Jag var tvungen att ”fjärrstyra” det, men allt slutade bra.

Källor som varit involverade i förhandlingarna mellan USA och Kuba bekräftar för CNN att Gerardo Hernández sperma flugits över till Kuba och att hans hustru där blivit gravid genom artificiell insemination. Även USA:s justitiedepartement bekräftar historien för CNN.

”Dotter som ska heta Gema”

– Vi kan bekräfta att USA tog hand om hans fru önskan att få ett barn med sin man. Mot bakgrund av Hernández dubbla livstidsstraff framfördes förfrågan av senator Patrick Leahy, vars mål var att förbättra förhållandena för Alan Gross medan han var fängslad på Kuba, säger talespersonen Brian Fallon.

Patrick Leahys medhjälpare Tim Rieser säger att graviditeten mycket riktigt ledde till att Alan Gross fick bättre behandling i fängelset och att den var en viktig pusselbit i den historiska uppgörelsen mellan USA och Kuba.

– Allt tydde på Hernández skulle dö i fängelset. Det här var det enda sättet för henne att få barn, säger Tim Rieser till CNN.

Gerardo Hernández säger att hans fru väntas föda en dotter som ska heta Gema inom två veckor.