Misstänkt fall av ebola i Sverige

Uppdaterad 2014-09-01 | Publicerad 2014-08-31

Ett misstänkt fall av ebolasmitta har upptäckts i Sverige.

En ung man som besökt Västafrika har insjuknat i feber – och vårdas nu på infektionsklinik.

– Risken är minimal att det är ebola, men vi är extremt strikta i hanteringen, säger Åke Örtqvist, chef på smittskyddsenheten i Stockholms läns landsting.

Vid 17.30-tiden under söndagen skickades en specialutrustad ambulans till Solna för att hämta en man med misstänkt ebola.

Mannen hade insjuknat i feber. Han hade nyligen besökt ett av riskländerna i Västafrika där epidemin slagit till. Enligt TT rör det sig om en ung man. Sjukvården agerade då enligt den handlingsplan som Socialstyrelsen tagit fram och mannen har förts till infektionskliniken vid Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– I handlingsplanen skriver vi att ett misstänkt fall är om en person som besökt ett område där epidemin förekommer och insjuknar inom 21 dagar med feber högre än 38 grader så är det definitionen av ett misstänkt fall, säger Åke Örtqvist till Aftonbladet.

Risken liten

Han understryker att risken för att mannen har drabbats av ebola är extremt liten, men att omständigheterna och att ebola är en så allvarlig sjukdom gör att säkerhetsnivån höjs.

– Man har lagt det på den nivån för att vi ska kunna utesluta att ett fall slinker mellan fingrarna.

Mannen som nu vårdas på smittskyddsenhet hade själv uppsökt en närakut under söndagen.

– Det jag fick veta är att han själv uppgav att han inte haft kontakt med någon ebolapatient, men det vet vi ju inte, och det är inte säkert att han vet det heller.

Prov har tagits

För att kunna utesluta att mannen är ebolasmittad har prov tagits som så snart som möjligt analyseras vid Folkhälsomyndighetens P4-laboratorium i Solna.

Bunkern där provet analyseras är en av de mest välskyddade platserna i landet och försedd med flera slussar där luften steriliseras.

Åke Örtqvist räknar med att provresultatet inte ska behöva vänta till måndagskvällen.

– Jag tror att det kommer under dagen. Jag tror inte vi ska behöva dröja till kvällen utan vi kan gå ut med ett svar under dagen, säger han till TT.

Vid infektionskliniken där mannen nu vårdas är säkerheten också rigorös.

– Vi har ett speciellt rum och speciellt tränad personal som med stor säkerhet kan hantera den här typen av smitta, om det skulle vara en sådan, säger Åke Örtqvist.

Han vill även lugna oroliga och påpekar att risken att smittas är liten.

– Det är viktigt att säga att ebola smittar inte via luften. För att bli smittad krävs att den sjuka patientens kroppsvätskor kommer i kontakt med en annans persons sår, slemhinnnor eller liknande. Det gör att man behöver vara rejält sjuk för att smitta, och vara väldigt nära för att smittas och i princip få blod eller andra kroppsvätskor på sig. Att vistas i samma lokaler eller flygplan är ingen risk för att smittas.

"Inte första gången"

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, uppger att det inte är första gången som ett misstänkt ebola-fall utreds i Sverige.

– Vi har haft några prov under den här våren med misstänkta fall. Alla har kunnat avskrivas väldigt snabbt. Det har handlat om personer som har varit i de här delarna av världen och fått feber, säger Anders Tegnell.

Han är inte förvånad över att ännu ett misstänkt fall nu utreds.

– Det har vi pratat om hela tiden och är helt väntat. Det har hänt i de flesta EU-länder redan och vi har som sagt haft fall i Sverige tidigare. Det kommer att fortsätta på det viset och det är så det ska vara. Vi håller en så extremt hög nivå på vad som är misstänkt för att vi ska minimera risken att något skulle dyka upp och vi missar det.

Finns det någon anledning till oro?

– Nej, det här omhändertas enligt konstens alla regler, det finns ingen anledning att vara orolig, säger Anders Tegnell.