Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Nya EU-toppar utsedda - Reinfeldt nöjd

Publicerad 2014-08-30

BRYSSEL. I kväll tillsattes två av de mäktigaste posterna inom EU. 

Polacken Donald Tusk blir ny ordförande för Europeiska rådet vilket Fredrik Reinfeldt tror kan gynna Sverige.

– Tusk är en person som jag har jobbat med i många år, vars land ligger i väldigt nära samarbete med oss, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

När Europeiska rådet i dag höll ett extra inkallat möte i Bryssel tog det inte lång tid innan man knäckte den första nöten på agendan. Det handlade om att utse personer som ska tillsättas på två av EU:s viktigaste poster, ny ordförande för Europeiska rådet och ny hög representant, så kallad "utrikeschef".

Tidigare har man haft svårt att enas kring namnen vilket gjorde att det förra mötet fick avslutas utan att man kunde komma överens. Men i kväll valdes Polens premiärminister Donald Tusk till ny ordförande. Hans parti är precis som Fredrik Reinfeldts moderater en del av partigruppen EPP.

Enligt Sveriges statsminister är det ett bra val.

– Han är en person som jag har jobbat med i många år, vars land ligger i väldigt nära samarbete med Sverige. Tillsammans har vi satt upp och utvecklat det östra partnerskap, det enskilda instrument när det gäller associationsavtal som lett till de spänningar som Ukraina nu har med Ryssland, säger Fredrik Reinfeldt (M).

”Väl insatt i konflikten”

Situationen i Ukraina ligger som en våt filt över mötet i Bryssel. Det spelade även roll i valet av Tusk.

– Han är väl insatt i den här konflikten och den kommer påverka Europeiska rådet nu och åren framöver. Han blir en representant för de nya medlemsstaterna sedan tio år tillbaka. De ser här en väg in till stort inflytande också för de som inte varit medlemmar i EU lika länge som de som var med och grundade unionen. På alla dessa sätt är det väldigt viktigt att han nu har blivit vald, säger Reinfeldt.

Utnämningen av Italiens utrikesminister, vänsterdemokraten Federica Mogherini, som ny utrikeschef har varit omtalad. Det har lyfts fram att hon varit för Putin-vänlig för vissa medlemsstaters smak. Reinfeldt säger att han själv inte arbetar direkt med henne.

– Hon är mer känd bland utrikesministrarna. Hon har förts fram av de socialdemokratiska regeringscheferna och Socialistgruppen. Och så tycker jag att det ska vara, det ska finnas en balans mellan politiska intressen.

”Gemensam tyngd”

Då Tusk kommer från ett Östersjöland och Mogherini representerar syd menar Reinfeldt att Herman Van Rompuy, avgående ordförande för Europeiska rådet, har hittat en bra balans.

– Det är viktigt att hon blir en samlande utrikespolitisk röst. Ryssland och andra som tycker om ett splittrat och svagt Europa vill snarare se kontakter med enskilda länder som vägen framåt. Men vi vill med den här utrikeschefen uttrycka att det finns en gemensam tyngd som hon nu får i uppgift att föra fram.