Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Intern kritik mot FP:s ledning: "Valresultatet måste få konsekvenser"

Publicerad 2014-10-09

Folkpartiet kraschlandade i valet och fick sitt näst sämsta valresultat någonsin.

Nu växer den interna kritiken mot partiledningen med Jan Björklund i spetsen.

– Hoppas att valanalysgruppen är modig och kritisk. För det är högre upp i näringskedjan som beslut om politik och kampanj fattats, säger Jenny Sonesson, styrelseledamot i Liberala Kvinnor.

När rösterna i höstens riksdagsval var räknade visade det sig att Folkpartiet backat rejält. Liberalerna fick bara 5,4 procent av rösterna, vilket är deras näst sämsta valresultatet någonsin. Det innebär att man nu är näst minst av riksdagens åtta partier.

På sina håll dryftats kritik mot partiledningen, som till stora delar är densamma efter som innan valet. Den enda framträdande personen som lämnat sitt uppdrag är partisekreteraren Nina Larsson. I övrigt innehåller topplaget med partiledaren Jan Björklund i spetsen ex-ministern Maria Arnholm som ny partisekreterare och ex-ministern Erik Ullenhag som ny gruppledare i riksdagen.

Kritik från LUF

En av dem som yttrat kritik är Liberala Ungdomsförbundets ordförande Linda Nordlund. Hon skrev en debattartikel i Aftonbladet där hon krävde att FP för inför en maxgräns för hur länge en företrädare ska få inneha sin post.

– Att bara fem av nitton riksdagsledamöter är kvinnor kan inte ses som något annat än ett misslyckande, skrev hon.

Internt i partiet har diskussionerna pågått länge om vem som ska ta över när partiledaren Jan Björklund väljer att kliva av sin post. Men efter valet har han sagt att han inte har för avsikt att sluta, utan i stället ämnar att leda partiet i valrörelsen 2018.

Enligt vad Aftonbladet erfar pekas ex-ministern Birgitta Ohlsson ut som en potentiell efterträdare. I en uppmärksammad artikel i tidningen NU riktade hon nyligen kritik mot sitt parti. Hon skrev "att det aldrig är acceptabelt för ett liberalt riksdagsparti, där många av oss har börjat hota näringslivet med framtida kvotering, att bara själva prestera en ynka fjärdedel kvinnor i riksdagen".

"Valresultatet måste få konsekvenser"

I går skrev en av hennes gamla medarbetare Jenny Sonesson, styrelseledamot i Liberala Kvinnor och tidigare kandidat till EU-parlamentet, ett inlägg på Facebook.

– FP gjorde ett historiskt uselt valresultat. Vi är riksdagens näst minsta parti. Självklart måste det få konsekvenser, skriver hon bland annat.

Hon vill nu att den grupp i partiet som ska analysera valresultatet är "modig och kritisk".

– För det är högre upp i näringskedjan som beslut om politik och kampanj fattats. Ja-sägare för inte partiet till framgång 2018, skriver hon.

Vill inte svara på om hon har förtroende för Jan Bjöklund

För Aftonbladet utvecklar hon:

– Jag hoppas nu att man har en kritisk och mogen valanalys. Jag vill inte förekomma den gruppens arbete, det är duktiga människor som sitter där. Men jag vill bara uppmana dem att vara kritiska och modiga. För någonstans är det högre upp i organisationen som de här besluten har fattas om budskap och kampanj. Jag har egentligen inget mer att säga, men det är inte ja-sägare som kommer att föra det här partiet till en framgång 2018.

Finns det för mycket ja-sägare i partiledningen?

– Nej, det kan jag inte säga. Men jag kan konstatera att någonstans så har vi gjort något fel. Vi gjorde ju ett jättedåligt valresultat som vi inte får vara nöjda med. Någonting är det som vi inte har lyckats med. Då måste man vända på olika stenar även om det är jobbigt. Gruppen bör särskilt titta på vårt genomslag när det gäller integration. Folkpartiet har haft integrationsministerposten i åtta år. Jag upplever trots det att många väljare anser att partiet har blivit otydligare när det gäller integrationsfrågorna.

Har du förtroende för Jan Björklund som partiledare att leda partiet inför valet 2018?

– Den frågan vill inte jag svara på just nu.

"Inte alls konstigt"

Folkpartiets partisekreterare Maria Arnholm har läst Jenny Sonesson inlägg på Facebook:

– För mig är det självklart att vi runt om i hela partiet ser över vad vi måste göra bättre, vad som gick fel och hur vi ska utvecklas. Det är klart att det är partiledningen som är ansvarig för strategiska beslut. Det var inget som förvånade mig eller gjorde mig upprörd i hennes inlägg.

Den grupp som tar hand om valsanalysen inom FP leds av riksdagsledamoten Mats Persson. När FP håller partiråd den 21 november ska ett resultat behandlas.

– Dels är det en valanalysgrupp som tittar utifrån, de har ett väldigt fritt uppdrag. Men de har som krav att de ska prata med folk utanför partiet för att ta in synpunkter. Sedan gör jag mitt eget när jag reser runt och lyssnar i alla länsförbund och också försöker träffa så många jag hinner i den liberala familjen men också människor utifrån, säger Maria Arnholm.