Mona Sahlin: En epok försvann med honom

Publicerad 2014-11-21

I dag begravde Göran Johansson – ett tusen tog farväl

GÖTEBORG. Stans största begravning i modern tid.

Närmare 1 000 personer tog farväl av Göran Johansson i Göteborg.

– Det var en mäktig och fin ceremoni, säger förre statsministern Ingvar Carlsson, 80.

Den 23 oktober avled en av Sveriges mest kända lokalpolitiker efter en längre tids sjukdom. Socialdemokraten Göran Johansson, som var kommunstyrelsens ordförande i närmare två decennier, blev 69 år.

300 specialinbjudna

I dags hölls en öppen begravningsceremoni i Eriksbergshallen på Hisingen i Göteborg. Bland de 300 specialinbjudna gästerna fanns förutom släkt och nära vänner personer från politiken, närings- och föreningslivet samt kultursektorn.

Göran Johansson var en stor supporter till IFK Göteborg och sex spelare från laget som vann Uefacupguldet 1982 bar ut kistan.

– Det var ett önskemål från familjen att han skulle bli utburen av ”Änglar”. Man är stolt över att ha fått det här uppdraget, säger Blåvittprofilen Torbjörn Nilsson, 60.

”Så mycket glädje”

Förre statsministern Ingvar Carlsson var officiant vid begravningen och höll tal. Det gjorde även Gunnar Larsson, 74, tidigare kommunpolitiker och före detta Blåvittordförande, och Ann-Sofie Hermansson, 50, vän och nära kollega till Göran Johansson.

– Vi tre kände väldigt starkt för honom och försökte förmedla det. En blandning av tacksamhet och sorg. Göran Johansson hade med sig så mycket glädje och liv och det tyckte jag att man fick ta del av här i dag, säger Ingvar Carlsson.

Sahlin och Jämtin på plats

Även förre partiledaren Mona Sahlin, 57, och partisekreteraren Carin Jämtin, 50, var på plats i Göteborg. De beskriver sina tankar, känslor och minnen: 

– Det är både med sorg och ett litet leende i mungipan, för det går liksom inte att låta bli att bli lite glad när man tänker på Göran. Hur mycket han har betytt och hur råärlig han alltid var, debatter som man fick ta med och mot honom. En väldigt speciell person för socialdemokratin, säger Sahlin och fortsätter:

– Vi bråkade så stickorna for, men sedan gick man ut och tog tre cigg och ett glas vin och så var man kompisar igen. Det är inte så många man kan göra så med. Göran var en garant för att Göteborgs röst alltid hördes. Det känns som en epok har försvunnit med honom.

Carin Jämtin vill även lyfta fram en annan sak. 

– Han drev på med starka värderingar om alla människors lika värde under lång tid och det tror jag var jätteviktigt, säger hon.