Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Andra ostbågebråk

Publicerad 2015-03-05

Smörgåstårta med ostbågar.

Det är inte bara namnet som klyver ostälskarna. En annan viktig fråga är hur de gyllene krokarna ska ätas. Krispiga? Sega? Eller kanske med räkor på en smörgåstårta?

Nyöppnade och krispiga eller gamla och sega. Åsikterna går i sär om när ostbågarna är som godast.

– Jag tycker att de ska vara sega och ha lite marängkonsistens. Efter två, tre dagar i en öppnad påse är de som godast, säger Fredrik Lindström.

Smörgåstårta – med ostbågar

Men Lindström har egentligen ett annat favoritsätt att konsumera ostbågarna. Som garnityr på smörgåstårtor.

– Det finns ett konditori i Torshälla som gör fantastiska smörgåstårtor helt klädda i krossade ostbågar.

Konditori Amarant har garnerat sina smörgåstårtor med smulade ostbågar sedan mitten av 1960-talet. Hasse Styrlander, 58, är den som nu bakar tårtorna. Men receptet kom från hans far, Arne.

– Han var tidig med att göra moderna smörgåstårtor och sen kom han på att garnera dem med ostbågar. Jag tror det var 1967. Sedan dess har vi inte ändrat någonting på tårtan. Samma recept, samma utseende.

Brytning till räkorna

Ostbågarna ger en garnering som sitter kvar länge och lyser upp tårtan. Dessutom ska smakerna ge en bra brytning till räkorna, enligt Hasse Styrlander. Tårtorna är populära. Amarant säljer runt 6000 per år.

– Efter man har ätit den vill man inte äta några andra smörgåstårtor. Den är så renodlad i sina smaker, säger Fredrik Lindström.

Trots att de är ense om smörgåstårtans förträfflighet så är inte Hasse Styrlander och Fredrik Lindström eniga om att ostbågarna ska vara sega.

– Jag äter ju mest ostbågar när jag äter smörgåstårta. Men ska jag äta en påse framför tv:n så vill jag nog helst att de ska vara krispiga från en helt nyöppnad påse, säger Hasse Styrlander.