Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Fritagna flickans pappa: ”Övervägde att själv ge mig av ”

Uppdaterad 2016-09-10 | Publicerad 2016-09-09

Den gravida tonårsflickan satt fången hos IS i nio månader.

Hemma i Sverige blev hennes föräldrar allt mer desperata för varje dag som gick.

– Till slut överväger man att ge sig av själv, säger hennes pappa ”Lars” till TV4 Nyheterna.

I början av förra sommaren stod det klart att den gravida 15-åriga flickan från Västsverige hade lurats till Syrien av sin dåvarande pojkvän som hade anslutit sig till terrorgruppen IS.

– När det uppdagades att hon hade blivit förd ner till Syrien, till en krigszon där ingen kunde hjälpa oss över huvud taget för att få hem henne, det var katastrof för hela vår familj och hela vår släkt, säger hennes pappa ”Lars” till TV4 Nyheterna.

”Bara väntar på besked”

Svenska UD bad familjen att ligga lågt och gav de beskedet att det i princip skulle vara omöjligt att göra något åt situationen så länge kriget i Syrien pågick.

– Det går inte ens att beskriva i ord hur fruktansvärt det är. Hopplösheten när man ber febrilt om hjälp, den finns inte. Det är precis som att hon är levande död, man bara väntar på ett besked om att nu är det slut, säger ”Lars”.

När allt verkade som mörkast fick de höra talas om den frivillige soldaten Jesper Söder, som hade varit nere i Syrien och tillsammans med kurdiska YPG stridit mot IS.

– Vi såg ett reportage på TV4 där Jesper medverkade, vilket väckte ett hopp i oss i och med att han befann sig vid gränsen till Syrien. Det gjorde att vi febrilt försökte få kontakt med honom, säger ”Lars” till TV4 Nyheterna.

”Febrila rop på hjälp”

I en ny bok avslöjar Jesper Söder hur han kontaktades av Säpo och sedan arbetade för att frita flickan.

– Så fort det poppade upp en idé eller en möjlighet av något slag så bollades frågan mellan Säpo-kontakten och Jesper, säger ”Lars”.
– Säpo-kontakten tog kontakt med Jesper och Jesper åkte på grund av det ner igen för att hjälpa oss, säger flickans mamma ”Anna”.

Några månader senare fritogs flickan och fördes tillbaka till Sverige där hon nu lever tillsammans med sin son. För hennes familj var helvetet över.

– När du får febrila rop på hjälp från din egen dotter … till slut överväger man att ge sig av själv, även om man vet är det är mer eller mindre lika med självmord, säger ”Lars” till TV4 Nyheterna.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

Följ ämnen i artikeln