Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Jag känner inte minsta tvivel för Stefan Löfven”

Publicerad 2014-03-11

Ingvar Carlsson, 79, tar klivet ur politiken med en bok om sitt liv

Att få bukt med sociala och ekonomiska skillnader kommer att vara Stefan Löfvens främsta utmaning som S-ledare och eventuellt statsminister.

Det menar hans föregångare Ingvar Carlsson, 79, som kommer ut med en ny bok om sitt liv.

– Det är inget nytt men viktigare än på länge, för nu går utvecklingen åt fel håll, säger han.

I snart 60 år har Ingvar Carlsson funnits nära den politiska makten. Han var bara 23 år när han togs in i regeringskansliet av Tage Erlander och han blev också den som fick förtroendet att leda Sverige när hans mångårige nära vän och arbetskamrat Olof Palme mördades 1986.

Tio år senare lämnade han över till Göran Persson. Men trots det har han aldrig lämnat politiken helt, han har fortsatt att delta i partimöten, hålla förstamajtal och resa runt och samtala med politiskt engagerade.

Men nu får det vara nog, slår han fast.

Ingvar Carlsson ser sin nya bok "Lärdomar, personliga och politiska" och sin kommande 80-årsdag som ett naturligt avslut.

– Jag kommer inte att kampanja alls i den här valrörelsen, det är första gången sedan 1954 jag inte gör det. Jag känner att det blir inte bra längre, säger han.

Carlsson hyllar unga

I den nya boken delar Ingvar Carlsson med sig av det han menar varit betydelsefullt för honom både politiskt och personligt. Boken spänner över hela hans liv och har bland annat unga som målgrupp.

Trots katastrofartade resultat för svenska 15-åringar i skolmätningen Pisa nyligen hyllar Carlsson dagens unga. Han menar att de är både kunniga och politiskt engagerade, om än inte alltid sugna på att binda sig till ett visst parti.

Under årens lopp har han tagit många unga under sina vingar.

Karl-Petter Thorwaldsson, i dag LO:s ordförande, står honom nära sedan länge. Och Carlsson samtalar gärna med SSU:s nuvarande ordförande Gabriel Wikström men också de tidigare ordförandena på posten, Ardalan Shekarabi och Jytte Guteland.

Att lyssna på unga säger sig Carlsson ha ärvt av sin egen läromästare, Tage Erlander.

– Att han så tidigt satsade på unga och var genuint intresserad av deras åsikter har präglat mig. Jag var bara 23 år när han frågade om jag ville bli politisk sekreterare hos honom. Jag har försökt att fortsätta det arbetet, säger han.

"Lär om religion"

En av de lärdomar Ingvar Carlsson hoppas att hans bok ska ge unga är vikten av att lära sig mer om världens religioner. Detta trots att själv varken är troende eller medlem i Svenska kyrkan.

När han var ung läste han statsvetenskap och nationalekonomi. I dag skulle han ha gjort samma val, men också lagt till religionskunskap.

– Jag tror inte att man kan fungera vare sig som politiker, facklig företrädare, diplomat eller näringslivsföreträdare i Sverige i dag utan att kunna åtminstone det mest grundläggande när det kommer till religionen, säger Carlsson och menar att mer religionsutbildning borde ingå för många yrkesgrupper och nämner till exempel poliser.

– Med större kunskaper skulle man undvika en del konflikter och lösa andra men också umgås med varandra med ett ökat utbyte. Nu är andra religioner ofta en okänd värld.

Inga tvivel om Löfven

Den förre partiledaren och statsministern träffar gärna sina efterträdare och samtalar med dem. Men han vägrar kalla sig deras rådgivare.

– Man blir fort ringrostig när man lämnat dagspolitiken. Man har inte den färska information som krävs.

Stefan Löfven känner han sedan långt tillbaka i tiden.

– Det har betonats, med all rätt, att han har erfarenhet av svensk industri och hur svenskt näringsliv fungerar. Vad färre vet är att han har väldigt bra kunskap och erfarenheter av internationellt arbete också, säger Carlsson.

De har bland annat suttit tillsammans i styrelsen för Olof Palmes internationella center.

Carlsson beskriver Löfven som "en snabbtänkt person som har lätt att fatta beslut".

Att opinionssiffrorna just nu pekar mot att Löfven kan bli statsminister efter valet i september är ingenting som skrämmer hans föregångare.

– Jag känner inte minsta tvivel om att han kommer att klara det, säger Carlsson.