Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Sista bilderna på piloterna

Uppdaterad 2014-03-17 | Publicerad 2014-03-16

Mycket tyder på att planet MH370 har blivit kapat – efter mycket noggrann planering.

Någon ombord stängde av planets transpondrar exakt när det befann sig i radioskugga.

Nu släppts de sista bilderna på olycksplanets piloter.

Det är över en vecka sedan planet med 239 passagerare försvann en timme in i resan från Kuala Lumpur till Peking.

Mycket tyder på att planet har blivit kapat efter en lång tid av noggrann planering. Tidigare uppgifter visade att någon ombord stängde av planets transpondrar och i hemlighet flög planet västerut mot Andamanerna vid Indiska oceanen.

Nu släpps dessutom de sista bilderna på de båda piloterna.

Zaharie Ahmad Shah och andrepiloten Fariq Abdul Hamid gick igenom säkerhetskontrollen kort innan avfärd.

Tyder på flygerfarenhet

Experter som Sky News har pratat med bekräftar att transpondrarna stängdes av under de fåtal minuter när planet befann sig i radioskugga – en kort tidslucka som skapades när malaysiska flygledare överlämnade kontrollen till sina vietnamesiska motsvarigheter. Något som tyder på att kapningen gjorts av en eller flera personer med extrem mycket flygerfarenhet.

– Det är otänkbart att en vanlig passagerare skulle veta exakt när planet överlämnas till vietnamesiskt kontroll, säger John Lindsay, före detta säkerhetschef på British airways till Sky News.

Sände signaler efter landning

Samtidigt avslöjades det under söndagens presskonferens i Malaysia att planet kan ha landat på hemlig ort – och sänt ut signaler medan det var på marken.

– Det är mycket möjligt att planet är på marken. Det vore bisarrt för en kapare att genomgå allt det här och sen krascha planet i vattnet, säger John Lindsay till Sky news.

Signaler från planet fångades upp av satelliter hela sju timmar efter att det försvann spårlöst från radarn. Det är några av dessa signaler som misstänkts ha skickats från planet efter att det landat.

Chefen för Malaysias luftfartsmyndighet sa under presskonferensen att det är möjligt att flygplanet var på marken när vissa av satellitsignalerna sändes ut.

"Finns plats att landa på"

Sökningsarbetet utökas nu till två flygkorridorer väster om Malaysia. Den ena korridoren sträcker sig från norra Thailand till Kazakstan och den andra från Indonesien till de södra delarna av Indiska Oceanen. Fokus har flyttats från att titta kring vattnet – till att nu även undersöka land.

– Det finns gott om plats att landa en 777 Boeing i det berörda området, säger John Lindsay till Sky News.

Bad inte att få flyga tillsammans

Malaysisk polis undersökte under lördagen både piloten och styrmannens hem. Hos huvudpiloten Zaharie Ahmad Shah hittade polisen en flygsimulator som de undersökt noga. Under söndagens presskonferens ville inte den malaysiska transportministern Hishammuddin Hussein berätta vad de kommit fram till. Det han kunde säga var att piloten och styrmannen inte bett om att få flyga MH370 tillsammans.

Malaysisk polis säger också att utredningen har gått in i en ny fas. Nu kommer de återigen undersöka bakgrunden på alla de som befann sig ombord på olycksplanet – och all personal på flygplatsen i Kuala Lumpur som arbetade med planet när det befann sig på marken.