Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Väljarna vill splittra de politiska blocken

Publicerad 2013-11-29

Fortsatt ledning för rödgröna i ny mätning

Alliansen sågade Stefan Löfvens (S) öppna hand om att skippa blockpolitiken.

Men nu får S-ledaren stöd – av väljarna.

55 procent av väljarna ratar blockpolitiken, visar Ipsos novembermätning som publiceras i Dagens Nyheter i dag.

Det var kalla handen från de borgerliga när S-ledaren Stefan Löfven öppnade för samarbete över blockgränserna.

Väljarna: Skippa blockpolitiken

Men från väljarna är beskedet det motsatta. Totalt 55 procent av väljarna vill att partierna går fram med en egen politik i riksdagsvalet, visar Ipsos novembermätning.

– Mätningen visar att det finns en tydligt skepsis till blockpolitiken. Skepsisen finns i alla väljargrupper, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Stödet för att skrota blockpolitiken är däremot störst bland de rödgröna väljarna. 69 procent av rödgröna väljare vill att partierna går fram med egen politik medan 53 procent av de borgerliga väljarna föredrar att partierna bildar block.

Stilla i opinionen

Samtidigt fortsätter de rödgröna partierna att leda stort i opinionen. Enligt mätningen, som publiceras i Dagens Nyheter i dag, leder de rödgröna partierna med 50.7 procent mot alliansens 39,4 procent. Ledningen har ökat knappt sedan den förra mätningen och skulle det här bli valresultatet skulle de Rödgröna få egen majoritet.

Det finns däremot en stor grupp som inte har bestämt sig. 17,8 procent av de tillfrågade svarade att de inte skulle rösta, skulle rösta blankt eller var osäkra och har inte räknats med i undersökningen.