Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Tvingades släcka sin e-cigarett på krogen

Uppdaterad 2013-11-12 | Publicerad 2013-11-11

Läkemedelsverket: Marknaden med e-cigaretter är helt oreglerad

När Maria Bäck tog upp sin e-cigarett på krogen sa servitrisen stopp.

Och frågan är vem som har rätt.

– Marknaden med e-cigaretter är helt oreglerad, säger Martin Burman, utredare på Läkemedelsverket.

Efter en söndagskväll med musikalunderhållning skulle Maria Bäck och hennes dotter äta middag på restaurang Östgötakällaren i Stockholm.

Medan de valde ur menyn tog Maria upp en e-cigarett men blev tillrättavisad av servitrisen och tvingades gå ut för att röka.

– Jag sa att jag uppfattat att e-cigaretter än så länge är tillåtna inomhus, men fick då förklaringen att förbudet var restaurangchefens beslut.

E-cigaretterna har varit omstridda sedan de lanserades för fyra år sedan.

Producenterna har hävdat idel fördelar; man kan fortsätta med den manuella rökvanan, den farliga tobaksröken ersätts av vattenånga och man slipper röklukt och fimpar.

Oklara effekter

De ser till utseendet ut som vanliga cigaretter men består av en vätska som laddas med önskad smak. "Röken" förångas och ångorna hamnar dels i rökarens lungor, dels i utandningsluften.

Statens folkhälsoinstituts menar att ångornas påverkan på kroppen måste utredas bättre. Enligt enheten för kunskapsutveckling är nikotin beroendeskapande även om cigaretten inte innehåller tobak.

Marknadskontrollrådet har också varnat för att godis- och fruktsmakerna kan locka unga användare och därmed vänja dem vid nikotinprodukter.

Läkemedelsverket driver i dag ett antal ärenden mot försäljare som anses  bryta mot lagen.

Så fort en produkt innehåller nikotin i tillräckligt stor mängd ska den utvärderas och godkännas, men e-cigaretterna står helt oreglerade.

– Just nu vet man inte vad de ger för effekter eller säkerhetsrisker, det sker ingen kvalitetskontroll, säger Martin Burman, utredare på enheten för kontroll av läkemedelsprodukter och narkotika.

”Gästerna blev störda”

E-cigaretternas roll har bollats mellan olika myndigheter i Europa och klassats på olika sätt i olika länder, menar utredaren.

– Men det är inte godkänt som läkemedel någonstans utan har kunnat importeras utan kvalitetskontroller.

E-cigaretterna omfattas inte av tobakslagen och är än så länge tillåtna på allmän plats.

Men EU-kommissionen kom förra året med ett direktiv som under 2014 kan innebära att även nikotinprodukter som innehåller små halter av nikotin ska klassas som tobak, och därmed förbjudas på allmän plats.

På Östgötakällaren förklarar ägaren Ragnar Smidt tillrättavisningen av Maria Bäck.

– Tydligen blev gästerna bredvid störda. Jag välkomnar tydligare regler kring hur vi krögare ska hantera frågan.