Nya bevisen: 84-åriga kvinnan behövde hjälp

Publicerad 2013-10-01

STENUNGSUND. Tecknen i kommunens journaler var tydliga – den 84-åriga kvinnan behövde hjälp.

Redan för fem år sedan står det att hon "förtatt sig", för två år sedan att "hon gråter vid flera tillfällen under samtalet" och sex dagar före självmordet bad hon kommunchefen om ”akut hjälp”.

Kvinnans förhoppningar grusades vid ett möte med kommunen 12 september, då hon steg upp på en stol och hoppade från sin balkong.

I går kväll mötte den 84-åriga kvinnans barnbarn Kajsa Ljung, 48, och Lotta Eklund, 45, företrädare för Stenungsunds kommun, bland annat de två tjänstemän som var med när kvinnan begick självmord i sin lägenhet.

– Mötet gav ingenting. Vi går därifrån med ännu fler frågor, sade Lotta Eklund besviket efter mötet.

Men det visar sig samtidigt att de båda barnbarnen själva har fått fram ny information sedan de berättade om mormoderns självmord för Aftonbladet i torsdags. En biståndsutredning från 2008 och journalanteckningar från 2011 stärker bilden av att mormodern ropade på hjälp, men att kommunen inte hörde.

”Gråter under samtalet”

• I biståndsutredningen om städhjälp från 2008 står att mormodern "berättar att hon har huvudvärk varje morgon, hon känner sig trött och har förtatt sig". Hon fick städning, men avsade sig den senare.

• I en journalanteckning från juli 2011 — när hon återigen vill ha städhjälp — skriver tjänstemannen att mormodern "gråter vid flera tillfällen under samtalet".

• I augusti 2011 skriver en tjänsteman att det är "svårt att se vad hennes verkliga bekymmer är, vad hon behöver för stöd och hjälp".

– När hon skiftade på det viset i sina önskemål borde de ha förstått att de skulle göra en djupare utredning, säger barnbarnet Lotta Eklund.

I stället eskalerade situationen. Mormodern ringde den 6 september 2013 till kommunchefen Kicki Nordberg. Barnbarnet Kajsa Ljung berättar om vad som hände sedan. Vid denna tidpunkt bodde maken en vecka i månaden på ett korttidsboende för att avlasta den 84-åriga hustrun:

”Behövde akut hjälp”

– Jag var hos mormor den 9 september. Då ringde kommunchefen Kicki Nordberg och berättade att hon hade ett inspelat samtal från mormor där hon skrek desperat att hon behövde akut hjälp. Jag gav luren till mormor, de pratade och jag fick tillbaka den. Då sade kommunchefen att "hon sade att hon vill till Tallåsen". Invid mig stod mormor och hoppade och sade desperat att "jag måste till Tallåsen, jag måste få hjälp med det".

– Den 12 september var en anhörigförmedlare, en biståndshandläggare och mormors bror hemma hos henne. De tog upp att hon ville till ett äldreboende. Men under mötet vi hade i kväll på kommunen framgick tydligt att det besked hon då fick var att inte fanns någon hjälp för henne.

– Då gick hon lugnt ut på balkongen. Sedan såg de henne på en stol på balkongen, någon skrek "vad gör hon" och sedan hoppade mormor, berättar Kajsa Ljung.

Ville bo kvar i Stenungsund

Hon poängterar också att mormodern och hennes make redan 2010 vid ett möte med kommunen hade bett att få komma till ett äldreboende. Mormodern berättade efter det mötet att kommunens företrädare hade kommit och sagt att "inte ska ni flytta härifrån, ni är så friska, det är ingen idé att ni ansöker".

I stället ansökte paret och fick plats på ett äldreboende i Ljungskile 2011. Det boendet tackade de nej till, eftersom de trots allt ville bo kvar i Stenungsund.

Företrädare för Stenungsunds kommun säger sig varken känna till mötet 2010 eller att paret erbjudits äldreboende i Ljungskile, enligt Kajsa Ljung. Däremot hyllar hon mormoderns läkare Mikael Spetz:

– Mormors läkare som var med på mötet vi hade i kväll beskriver det som att mormor skrek på hjälp, men att ingen såg vad hon ropade efter, säger hon.

Spetz vill inte kommentera ärendet. Aftonbladet har förgäves sökt kommunchefen. Däremot säger Noomi Holmberg, kommunens vård- och äldreomsorgschef:

– Vi hade ett väldigt svårt möte i kväll. Detta är en jättetragisk händelse.

Hoppas på förbättring

Holmberg ville inte kommentera några detaljer kring händelsen, utan hänvisade till den kommande Lex Maria-utredningen.

Den döda 84-åringens barnbarn har en förhoppning att äldreomsorgen ska bli bättre i framtiden:

– Man ska inte bara titta på vilka recept de gamla har, utan lyssna mer på hur de känner sig inuti, säger Lotta Eklund.