91-åringar fick inte bo ihop - kommunen polisanmäls

Publicerad 2013-09-28

Kommunen lovade att de två 91-åringarna skulle få bo tillsammans på äldreboendet.

Men löftena har inte infriats.

Nu planerar familjen en polisanmälan.

Det var i förra veckan som familjen hörde av sig till Aftonbladet efter att paret fått nej från kommunen att bo tillsammans på äldreboendet.

Ingegerd och Artur Gustavsson har bott tillsammans i 70 år i Skärblacka och vill fortsätta med det.

– Det vore bäst med ett rum. Vi har bott ihop i så många herrans år och vill göra det den sista stunden vi har kvar, sa Artur till Aftonbladet.

Utlovade en lösning

Efter artikeln reagerade flera ledande politiker i Norrköpings kommun - som gick ut och lovade att de två skulle få dela rum på äldreboendet i Skärblacka.

– Det är klart att de ska få bo tillsammans, sa kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

Men enligt familjen var det tomma löften.

Barnbarnet Therese Eklund berättar att hennes mormor Ingegerd Gustavsson, som har vårdbehov, har erbjudits ett rum på Vickelbygården. Men något rum till hennes morfar Artur finns inte ledigt just nu. I stället har familjen fått beskedet att han ska vänta några månader på att ett annat rum blir ledigt på samma avdelning.

– Men det rummet är ju i helt i andra änden av korridoren. Det är inte att bo tillsammans, de måste bo i samma lägenhet om det ska fungera, säger Therese Eklund.

"Vi följer lagen"

Aftonbladet har varit i kontakt med ansvarig tjänsteman, vård- och omsorgsdirektören Magnus Johansson, men han vägrar kommentera fallet Artur och Ingegerd Gustavsson. I stället hänvisar han till politikern och kommunalrådet Mona Olsson (V).

Hon uppger att ett möte kommer att hållas med de två 90-åringarna under nästa vecka.

– De kommer att erbjudas två rum på Vickelbygården. De ligger inte vägg i vägg men det är samma avdelning, säger hon.

Familjen har tidigare ifrågasatt det lagliga i att paret tvingas bo i skilda rum. Men enligt Mona Olsson följer kommunen lagen.

– Vi följer lagen i och med att vi har lediga dubletter på andra ställen i Norrköping som vi också erbjuder dem. Lagen gäller kommunvis, säger Mona Olsson och lägger till att paret har rätt att sova i vilket av de två rummen de vill om de väljer äldreboendet i Skärblacka.

Planerar anmälning

Men att flytta de två milen in till Norrköping är inget alternativ för de två 91-åringarna, enligt barnbarnet Therese Eklund. Hon säger att familjen kommer att tacka nej till kommunens förslag. Samtidigt samlar hon material till en polisanmälan mot kommunen.

– Jag kommer att driva den här frågan så långt det krävs. De har skött det här så fruktansvärt uselt. Enligt mig bryter de mot lagen, säger Therese Eklund.

– Och vi låter inte mormor flytta i väg själv, inte ens en månad.