Politikernas löften till Artur och Ingegerd

Publicerad 2013-09-21

Aftonbladets artikel om Artur, 91, och Ingegerd, 91, fick ut politikerna i Norrköping på banan:

– Det är klart att de ska få bo tillsammans, säger kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

Men ska löftet bli verklighet tvingas paret lämna sin hemort - där de bott hela sina liv.

Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S).

Aftonbladets uppmärksammande av 91-åringarna Artur Gustavsson och Ingegerd Gustavsson har fått stor spridning på sociala medier.

På lördagseftermiddagen hade över 5 000 personer rekommenderat artikeln på Facebook.

"Ledigt när någon dör"

Många har engagerat sig i parets kamp för att få bo tillsammans på äldreboendet i Skärblacka.

Enligt kommunen finns bara två dubbelrum för äldre par på orten. Och för att Ingegerd och Artur ska kunna flytta in tillsammans krävs att något av rummen blir lediga.

– Det är ju när någon dör, säger Pernilla Thunander, verksamhetschef för myndighetsutövning.

Vid lunchtid på lördagen gick kommunalrådet Lars Stjernkvist ut och skrev på Facebook: "Jag har pratat med ansvariga imorse. Vi måste hitta lösning."

Lovar gemensamt boende

När han pratar med Aftonbladet lovar han att Artur och Ingegerd ska få bo tillsammans i Skärblacka.

– Efter de samtal jag har haft i dag så vågar jag göra det. Vi måste hitta en lösning och självklart är det också bråttom att hitta den lösningen, säger Lars Stjernkvist till Aftonbladet.

Hur det ska gå till i praktiken vet han inte - utan hänvisar till Mona Olsson (V), kommunalråd med ansvar för omsorgsfrågor.

Också hon lovar att Artur och Ingegerd ska få bo tillsammans - men inte i just Skärblacka där paret bott i 90 år.

"Gör allt vi kan"

– Vi gör allt vad vi kan för att uppfylla parets önskemål. På andra ställen finns det platser men om de vill bo kvar i Skärblacka får de vänta tills det blir ledigt, säger hon.

Men när det blir verklighet kan hon inte svara på.

Faktum kvarstår att det finns bara två dubbelrum på äldreboendena i Skärblacka - och för att något av dem ska bli lediga krävs ett dödsfall och en bra plats i kön.

– Förutsättningarna är att det blir ledigt och att ingen annan står i kö som har stått längre i kö än dem. Den vanligaste orsaken till att det blir ledigt är att någon har avlidit, säger Mona Olsson.

Familjen ratar förslaget

Barnbarnet Therese Eklund, 39, har drivit frågan att Ingegerd och Artur ska få bo tillsammans. Att hennes morföräldrar kan tvingas flytta till en annan ort för att få bo tillsammans accepterar hon inte.

– Det är ett helt ohumant svar. De är 90 år gamla och har bott i Skärblacka hela sina liv och vill fortsätta med det. Allt annat är helt otänkbart, det kan ju handla om en flytt på flera mil bort, säger hon.