Så skyddar du dig och hemmet från åskan
Publicerad 2022-07-24
Åskoväder hör den svenska sommaren till och risken för blixtnedslag blir större nu i veckan – då finns det några knep för att skydda både sig själv och hemmet.
– Jag tycker inte att man ska duscha, säger Per Samuelsson på elsäkerhetsverket.
Det finns risk för åskoväder den kommande veckan då ett lågtryck kommer in över Sverige, enligt SMHI:s meteorolog Linus Karlsson.
– Det ska vara en instabil luft som gör det möjligt för molnen att växa till sig. Då kan åska förekomma, säger han.
Visst kan det vara häftigt att bevittna åskoväder på avstånd, men det är viktigt att ha respekt för de kraftiga urladdningarna. Per Samuelsson som är chef produktavdelningen på Elsäkerhetsverket anser att man bör vidta försiktighetsåtgärder när ovädret kommer nära inpå.
– Man ska inte befinna sig på öppna platser eller under träd. Att hålla sig inomhus är ett bra tips, säger han.
Koppla ur sladdar
Men även i hemmet finns det risker som kan minimeras – både för att skydda sig själv och sina elektronikprylar.
– Jag tycker inte att man ska duscha. Det är känt att det har varit fall där åskenergin tagit sig fram genom vattenledningar, säger han.
Han vill även påminna om att ta ut så mycket som möjligt av det som sitter i eluttagen.
– Åskenergin tar sig ofta in genom el- och telefonledningar. Och låt inte sakerna sedan ligga kvar bredvid uttaget. Energin kan hoppa emellan.
Även om åskan slår ner någon kilometer bort från hemmet kan energin söka sig in i huset längs elledningar. Man bör därför vara uppmärksam på om ens elektroniken luktar konstigt eller börjar surra eller knäppa efter ett åskoväder.
Då ringer du elektrikern
Man kan även skaffa överspänningsskydd som gör att strömmen till elprodukter bryts om spänningen blir för hög. Åskledare kan även användas för att leda om blixten.
– Ingenting ger ett hundraprocentigt skydd. Och om man har haft ett åsknedslag så bör man tillkalla en elektriker så att det inte finns dolda fel, säger Per Samuelsson.
Jordfelsbrytare som finns på många nyare hus kan skydda mot brand ifall en elprodukt skadats, det skyddar dock inte mot själva åsktillfället.
Kan bli medvetslös
Blir man själv träffad av blixten bör man uppsöka vård, oavsett hur man känner sig efteråt, menar Per Samuelsson.
– Det ska man göra även om man inte har några tydliga symtom. Det kan finnas skador som inte upptäcks direkt, säger han.
Det är ovanligt att personer dör av blixtnedslag i Sverige, enligt Uppsala universitets åskforskare Vernon Coorays.