Nu börjar skolan igen – håll reda på prylarna

TT

Publicerad 2022-08-21

Det gäller att se upp med prylarna så att inte skoltjuven slår till. Arkivbild.

Nu fylls återigen landets skolor av barn och ungdomar. Men därmed ökar också riskerna för att bli av med viktiga och värdefulla prylar, varnar Stöldskyddsföreningen (SSF).

”Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på. Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett brottsförebyggande tänk”, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF i ett pressmeddelande.

I fjol anmäldes 4 584 stölder i skola och på fritidshem i landet. Det innebär 500 stölder i månaden under de perioder barnen är i skolan.

Nu startar skolorna igen efter sommarlovet och elever har med sig värdefulla föremål som cyklar, mobiltelefoner, bankkort, datorer och märkeskläder.

En del av värdesakerna är – förutom stöldbegärliga – även lätta att tappa bort eller glömma kvar på olika platser under skoldagen.

Föräldrar och försäkringsbolag tvingas betala stora summor för att ersätta värdesakerna. Att exempelvis behöva byta lås hemma på grund av borttappade eller stulna nycklar är både tidskrävande och dyrt.

För en elev som blivit av med sin dator påverkas dessutom skolarbetet negativt, påpekar SSF.