Vittnade mot mc-gänget: ”Mina barn har förlorat allt”
200 sekunder granskar vittnesskyddet
Uppdaterad 2021-04-08 | Publicerad 2021-04-07
Tre män från det kriminella mc-gänget Satudarah tog fel på person, och kidnappade flerbarnspappan Richard.
Sedan dess har familjen tvingats leva på flykt.
– Våra barn har förlorat så mycket. De har förlorat sina kompisar, sin trygghet, sin barndom, nästan alla sina saker, säger Richard.
Flera av barnen såg det som hände. De blev vittnen när tre Satudarah-män tog sig in i familjens hem, misshandlade deras pappa och tvingade honom med sig i bilen.
Richard, som egentligen heter något annat, polisanmälde och Satudarah-männen fick fängelse. Sedan dess har familjen tvingats flytta mellan olika tillfälliga boenden. På två år har de flyttat nio gånger.
– Det känns för jäkligt att våra barn ska behöva växa upp och alltid vara gömda. De måste leva med en lögn, alltid ljuga om var de kommer ifrån och allting.
– Vår minsta var nästan nyfödd när det hände och kommer inte att veta av något annat, säger Richard.
När männen ringde på var det ett av barnen som öppnade dörren. Richard tror att pojken känner att det som hände var hans fel.
– Han är orolig när jag är borta, han kan inte gå och lägga sig om han inte vet var jag är.
Gråter efter sin bästa vän
En av sönerna vaknade upp hemma hos mormor efter dramat. Han hade sovit igenom allt och förstod ingenting, förstod inte varför alla runt honom var upprivna, varför pappa var borta.
– Han skulle ha sovit över hos sin bästis dagen efter det här hände. Han har gråtit många nätter efter sin bästa kompis, kompisen som han aldrig mer kommer att få träffa.
Richard berättar om hur tonårssonen fick dödsångest efter ett tag, när de kommit till ett tillfälligt boende och kunde andas ut för stunden.
Tolvåringen ringde i panik när hans storebror satt på skolbussen och skakade och grät efter pappa.
– Hans högstadiekompisar var där. De såg allt.
Richard beskriver ändlösa turer med de sociala myndigheterna. Kontrakt och samtal, löften som bryts.
– Allt handlar om pengar. Det känns för jävligt, det ska inte handla om pengar när det gäller barn, men det gör ju det.
”Vill ge dem ett normalt liv”
Familjen har tvingats att sälja sitt hus. De hade ingen möjlighet att åka dit och ta hand om sina ägodelar.
– Vi fick sälja det ostädat med alla våra personliga saker och minnen, som vi lämnade det för två år sedan. Nu är allt slängt på tippen, alla minnen och foton, datorer med filmer, alla ärvda saker från avlidna närstående. Allt är borta, det finns inget kvar att visa för barnen. Det känns inte rätt.
Richard drömmer om att få bo på ett ställe där familjen får stanna.
– Vi skulle vilja ge våra barn trygghet och ett normalt liv. Men vi lär få fly och gömma oss och slåss mot soc för alltid. Vi är helt själva i det här. Vi får ingen hjälp från polisen längre, det var lite i början bara.
– Socialtjänsten sopar oss under mattorna hela tiden. Ingen tar ansvar. Alla rekommendationer och riktlinjer som socialstyrelsen har, det är ingenting som följs.
Barnen har tvingats byta skola flera gånger, tidvis har de fått hemundervisning. Syskonskaran har också tvingats att dela på sig och gå i olika skolor, trots att de i den pressade situationen enligt föräldrarna hade behövt stöd av varandra.
– Vi har ändå tur som är en familj. Det är ju ofta ensamma kvinnor med barn som lever så här. De tvingas ofta tillbaka till det de flytt ifrån, för det är den enda tryggheten de har. Vi har varandra, vi kan stötta varandra. När min fru inte orkar gör jag det och tvärtom, säger Richard.
”Myndigheterna måste ta hänsyn”
Josefine Paulsen är barnpsykolog vid Rädda barnens centrum för stöd och behandling. Hon uttalar sig inte om familjen i artikeln, utan generellt om barn som tvingas leva på flykt med oförutsägbarhet och ständiga flyttar.
– Barn har ett stort behov av förutsägbarhet och trygghet. Att förlora sitt sammanhang och tappa det välbekanta är en påfrestning, inte minst om flytten sker akut utan möjlighet till förberedelse. När det handlar om vittnesskydd och familjens säkerhet är hotad måste man förstås flytta, men generellt sätt bör man i möjligaste mån försöka begränsa antalet flyttar.
– Samhället och myndigheterna måste ta hänsyn till om det finns barn i familjerna. Barnkonventionen är väldigt tydlig: Varje barn har rätt till ett tryggt hem och rätt till bästa möjliga förutsättningar att få växa upp och leva i trygghet. Det är vi enlig lag ålagda att se till i Sverige, säger Josefine Paulsen.
Socialchefen: Vi gör vad vi kan
Den ansvariga socialchefen i Richards hemkommun kan inte uttala sig om det enskilda fallet. Men generellt är hen mycket kritisk till hur vittnesskyddet fungerar i dag.
– Jag har ingen uppfattning om hur det funkar med polisen. Men det som kommer sen, när människor ska ha ett boende, det är inte bra. Det är fel att det ligger på kommunerna, det borde vara statens ansvar.
– Lösningen när någon behöver skydd är nästan alltid att flytta till en annan kommun. Jag kan inte få en annan kommun att ordna ett boende. Och om jag ringer privata värdar säger de: ”Ringer du från soc, säger du?” och så blir det nej. I dag måste de skyddsbehövande själva ordna boende, och så kan det ju inte vara.
– Jag tycker inte att vi i kommunerna gör ett dåligt jobb, vi gör vad vi kan med de förutsättningar vi har. I det akuta skedet kan vi ge bra hjälp i vittnesskyddsärendena, men sen borde absolut en nationell myndighet ta över. I dag ramlar människor mellan stolarna, säger socialchefen.
PODD Vittnen på flykt
Aftonbladet Daily med redaktionen för 200 sekunder, Robert Aschberg och Katarina Norrgrann.
Lyssna: iPhone Acast Spotify
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen
200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.
Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.
SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER
- Har du råkat ut för något som vi kan berätta på 200 sekunder? Tipsa redaktionen: tipsa200sek@aftonbladet.se.
- Du kan också använda Aftonbladets krypterade tjänst Tipsa.
- Har du ett extra känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
- Du har alltid rätt till källskydd.
Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!
Varning för skrällar – följ expertens system på