Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Giuliani måste ge lyxlägenhet till valarbetare

Publicerad 2024-10-23 02.48

New Yorks tidigare borgmästare Rudy Giuliani ska ge sitt penthouse på Manhattan, en bil och ett stort antal värdesaker till de två valarbetare han dömts för att ha förtalat, slår en domare fast. Arkivbild.

En lyxlägenhet på Manhattan, en Hollywoodstjärnas gamla Mercedes och en tröja signerad av basebollegendaren Joe DiMaggio.

Det, och mycket annat, tvingas Trumps tidigare advokat Rudy Giuliani nu skriva över till två valarbetare som han dömts för att ha förtalat.

Rudy Giuliani, New Yorks förre borgmästare och Trumps tidigare personliga advokat, dömdes i december 2023 att betala motsvarande mer än 1,5 miljarder kronor till de två valarbetarna.

Enligt domen kom Giuliani med falska påståenden om att de båda kvinnorna, mor och dotter, ägnat sig åt valfusk när de räknade röster i delstaten Georgia vid presidentvalet 2020 – och Giuliani dömdes för förtal. Han ansökte sedan om personlig konkurs.

Nu har en domare beslutat att Giuliani ska föra över ett stort antal värdesaker till de båda kvinnorna för att betala sin skuld, rapporterar CNN.

Bland annat rör det sig om en lyxig takvåning på Manhattan i New York, smycken och möbler, en tv och flera klockor – däribland några som Giuliani fick som gåvor av europeiska presidenter efter terrorattacken den 11 september 2001. Den tidigare borgmästaren måste också lämna ifrån sig en tröja signerad av basebollspelaren Joe DiMaggio och en Mercedes från 1980 som tidigare ägdes av filmstjärnan Lauren Bacall.

Dessutom får de två kvinnorna rätt till cirka två miljoner dollar, motsvarande drygt 21 miljoner kronor, i advokatkostnader som Giuliani menar att Trumpkampanjen är skyldig honom.

– Den här domen skickar ett kraftfullt budskap om att det finns ett pris att betala för de som avsiktligt väljer att sprida desinformation, säger kvinnornas advokat Aaron Nathan enligt CNN.

Rudy Giulianis talesperson har inte kommenterat beslutet.