Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Forskaren: Så bemöter du unga i sorg

Publicerad 2024-10-20 21.57

Barn och unga söker sig snarare till varandra än till vuxna när de sörjer jämnårigas död.

– Men det är jätteviktigt att vi vuxna håller koll på varningssignaler som att de blir frånvarande från skolan, säger forskaren Rakel Eklund.

Tre personer i övre tonåren dog och en ytterligare tonåring vårdas med livshotande skador efter en dödsolycka med bil utanför Luleå natten mot söndag. Närstående och anhöriga sörjer och på måndagen återvänder många till skola och arbetsplats efter helgen.

Rakel Eklund, forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet, menar att lyhördhet, flexibilitet och ärlighet är viktigt när man som vuxen ska bemöta barn och unga vuxna som sörjer.

– Det vi kan se i forskningen är att ungdomar söker sig till varandra kanske snarare än till sina familjemedlemmar, säger hon och exemplifierar med epatraktorkortegen i Norrköping i samband med en liknande dödsolycka i maj.

Sorgen behöver ibland inte komma direkt. Den kan ibland dröja månader och komma oannonserad.

– De här frågorna eller känslorna och tankarna kanske kommer när vi vuxna minst anar det. Till exempel när vi plockar ned i diskmaskinen eller kör bil. Då måste vi vuxna stanna upp.