Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lukas

Netanyahus parti håller "kolonisera Gaza"-event

Publicerad 2024-10-17 10.23

Rök stiger efter israeliskt bombardemang mot Gazaremsan på en bild tagen från den israeliska sidan på onsdagen.

Israels styrande parti bjuder in till ett evenemang nära Gazaremsans gräns i nästa vecka.

Arrangemangets titel: ”Förberedelser för att kolonisera Gaza”.

Inbjudan från premiärminister Benjamin Netanyahus parti Likud har cirkulerat de senaste dagarna, rapporterar den israeliska tidningen Haaretz.

Flera högt uppsatta ministrar inom regeringen väntas närvara, däribland ultranationalistiska Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich, Netanyahus högerextrema säkerhetsminister respektive finansminister.

”Praktisk övning”

Bland annat ska en så kallad sukka byggas, en sorts lövhydda som traditionellt upprättas under den judiska högtiden sukkot. Bakom bygget står Nachala, en radikal israelisk bosättarorganisation ökänd för att etablera nya så kallade utposter på Västbanken.

I ett uttalande hävdar organisationen att evenemanget inte bara är en ”teoretisk konferens”, utan en ”praktisk övning och förberedelse för förnyade bosättningar i Gaza”.

Enligt uttalandet är planerna på en ny kolonisering av Gaza redan långt framskridna, skriver Haaretz, med regeringens och allmänhetens stöd.

Svälta ut Gaza

Netanyahu har flera gånger under krigsåret uppgett att planen inte är att etablera nya israeliska bosättningar i Gazaremsan. Men de mer högerextrema elementen i hans regering, däribland Smotrich och Ben-Gvir, har parallellt manat till hårdare tag mot civila i Gaza och även hyllat bosättarvåld mot palestinier på Västbanken.

Den senaste veckan har allt fler rapporter ifrågasatt hur Israels plan för Gaza egentligen ser ut. Att ingen nödhjälp alls släpptes in i norra Gaza under första halvan av oktober har väckt frågetecken om Israel inlett den så kallade ”generalplanen”, rapporterar The Washington Post med flera.

Den kontroversiella planen, utformad av en tidigare israelisk general, har som uttalat mål att tömma Gaza på civila och därefter svälta ut – eller skjuta – alla palestinier som stannar kvar.

Israel hade tidigare ett antal hårt bevakade bosättningar i Gazaremsan, men de tömdes och övergavs på initiativ av den dåvarande premiärministern Ariel Sharon, även han från Likud, 2005.