Expert: "Israel ställs ytterligare i skamvrån"

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2024-07-19 19.18

På bilden syns en israelisk bosättning på Västbanken. Arkivbild.

Israels ockupation av palestinska territorier är olaglig, slår Internationella domstolen i Haag (ICJ) fast.

Ett yttrande som får marginella följder, enligt folkrättsexperten Ove Bring.

Efter ICJ:s yttrande är olagligheten i Israels ockupation ett faktum – och de som tidigare har kritiserat Israel för överträdelser av ockupationsreglerna får ytterligare vatten på sin kvarn, enligt Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet.

– Israel kommer att ytterligare ställas i skamvrån och får ta en politisk kostnad för den krigföring som de bedriver, säger han och tillägger att Israel nu kan isoleras ännu mer i det internationella samfundet.

Fler kan erkänna Palestina

Bring tror inte att yttrandet kommer att påverka hur man talar om kriget i Gaza.

– Nej, det tror jag inte, tyvärr inte. Kriget kommer att fortsätta som tidigare.

Däremot kan Bring tänka sig att ICJ:s yttrande leder till att ännu fler länder erkänner Palestina som stat.

Kritiken mot Israel är gammal, och därför var inte heller ICJ:s yttrande oväntat, enligt Bring. En ockupation ska upphöra relativt snart efter det att den installerats och ockupationen av östra Jerusalem och Västbanken borde ha upphört för flera decennier sedan, säger han.

Självbestämmande ska återupplivas

– Ockupationer ska inte ligga som en våt handske över en befolkning på ett visst territorium, utan befolkningen har sin självbestämmanderätt som ska återupplivas vid något tillfälle efter det att ockupationen har varat så länge som den behöver vara.

Gaza är ett specialfall, menar Bring, eftersom Israel redan i början av 2000-talet upphörde med sin dåvarande ockupation.

– Domstolen har i stället gjort en poäng av att Israel har haft ett stort mått av kontroll av Gazaterritoriet, på ett sätt som har gjort att palestinierna på Gazaremsan inte har kunnat leva ett normalt liv och utnyttja sin självbestämmanderätt.