Diktatorns nya vapen: Bajsballonger

TT-AFP

Uppdaterad 2024-05-30 | Publicerad 2024-05-29

Ballonger som skickats från Nordkorea hänger i elledningar i Muju, Sydkorea.

Ballonger fyllda med sopor, toalettpapper och misstänkt djuravföring har dykt upp på den sydkoreanska himlen.

Seoul anklagar grannen i norr för slag under bältet. Nordkorea bekräftar att landet ligger bakom tilltaget.

På bilder i sydkoreanska medier syns hur de stora, vita ballongerna med tillhörande soppåsar fastnat i elledningar. På andra bilder ligger allehanda skräp – och vad som ser ut som exkrementer – utspritt över marken. Enligt vittnen har innehållet ”en distinkt stank”.

”Invånare bör avstå utomhusaktiviteter, undvika kontakt med alla okända objekt, och rapportera dem till närmaste militärbas eller polis”, uppger Sydkoreas militär i ett uttalande till AFP, där de uppmanar Nordkorea att omedelbart upphöra med sina ”omänskliga slag under bältet”.

I helgen varnade ärkefienden Nordkorea för att de skulle bestraffa Seoul med ”högar med pappersavfall och smuts” över Sydkoreas gränsområden.

I måndags exploderade en nordkoreansk så kallad spionsatellit strax efter uppskjutning. Seoul svarade med stridsflygplan inför uppskjutningen, vilket fick Nordkoreas diktator Kim Jong-Un att utlova ökat tryck mot grannen i syd.

På onsdagen bekräftar Kim Yo-Jong, syster till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, att landet ligger bakom attacken med bajsballonger.

”Jag kan inte förstå varför de bråkar som om de hade blivit träffade av en skur av kulor”, säger hon i ett uttalande enligt den statskontrollerade nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.

Ballongernas innehåll ska analyseras.