Irans sändebud kallas upp till UD

TT

Publicerad 2024-05-30

Utrikesminister Tobias Billström (M). Arkivbild.

Sverige ska kalla upp Irans sändebud till utrikesdepartementet.

Detta efter uppgifterna om att den efterlyste Rawa Majid har värvats av Iran för att utföra attacker i Sverige och andra länder.

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger i ett skriftligt uttalande att Sverige kommer att agera gentemot Iran sedan Säpo pekat ut Teheran för att använda gängkriminella i Sverige som ombud för fientliga handlingar.

”Imorgon kommer UD att kalla upp Irans chargé för att påtala hur allvarligt vi ser på uppgifterna”.

”Jag kommer naturligtvis att informera våra partners, inte minst inom EU. Som alla vet så har vi en löpande diskussion om Iran inom EU”.

”Dessutom kommer jag att samråda med mina utrikesministerkollegor i andra berörda EU-länder”, skriver Billström i en kommentar till TT.

”Djupt oroande”

Tobias Billström skriver vidare att det är alarmerande att en stat använt sig av kriminella för att begå brottsliga handlingar i Sverige.

”Det vi ser nu är en koppling mellan kriminella nätverk och statliga aktörer. Det är djupt oroande att främmande makt, i detta fall Iran, ska ha utnyttjat kriminella nätverk för att begå eller anstifta brott i Sverige.”

Enligt statsminister Ulf Kristersson (M) hanterar Sverige tre parallella hot mot landets inre säkerhet: terrorism och våldsbejakande extremism, fientliga statliga aktörer samt grov organiserad brottslighet. Även Kristersson understryker i ett uttalande allvaret i att statliga aktörer använder gängkriminella.

”Systemhotande verksamhet”

”Den koppling vi nu ser i Sverige har vi tidigare sett i andra europeiska länder. Det är systemhotande verksamhet som hotar vårt fria och öppna samhälle”.

Kristersson uppger också att regeringen och myndigheterna jobbar hårt för att förhindra att andra stater bedriver säkerhetshotande verksamhet i Sverige.

”Säkerheten kring judiska och israeliska objekt har höjts sedan tidigare, men jag har stor respekt för att den här situationen är oerhört obehaglig för många judar i Sverige. Ni ska veta att regeringen, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen tar detta på mycket stort allvar”.

Följ ämnen i artikeln