Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

WHO: Mpox i Afrika kan stoppas på sex månader

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-08-30 18.13

Personal från Röda Korsets informerar kring mpox i Don Boscos flyktingläger i Goma, Kongo-Kinshasa. Bild från tidigare i augusti.

De första vaccindoserna mot mpox beräknas anlända till Kongo-Kinshasa inom de närmsta dagarna. Förhoppningen är att utbrottet kan vara över inom ett halvår, enligt WHO.

Världshälsoorganisationen, WHO uppskattar att cirka 230 000 vaccindoser kan skickas ”omedelbart” till bland annat Kongo-Kinshasa, säger man på fredagen.

Fler än 18 000 misstänkta fall av mpox har rapporterats i Kongo-Kinshasa hittills i år och nära 630 dödsfall.

– Antalet rapporterade fall har stigit snabbt under flera veckor. Lyckligtvis med relativt få dödsfall under de senaste veckorna, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Utöver fallen i Kongo-Kinshasa har 258 fall bekräftats i Burundi, fyra i Rwanda, fyra i Uganda, två i Kenya och ett vardera i Sverige och Thailand.

– Vi tror att vi kan stoppa utbrotten under de kommande sex månaderna. Men vad denna region i Kongo-Kinshasa behöver mer än något annat är en politisk lösning på den långvariga osäkerheten i landet.

Hittills har Afrika bara fått en bråkdel av de 10 miljoner vaccindoser som behövs för att bromsa spridningen av viruset.