Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Huthirörelsen tillåter bärgning av oljefartyg

TT-AFP

Publicerad 2024-08-29

Det brinnande oljefartyget Sounion i Röda havet, bild tagen den 25 augusti.

Den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen går med på en tillfällig vapenvila i Röda havet, uppger Irans FN-delegation.

Syftet är att tillåta bärgning av ett oljefartyg som tidigare attackerats av rörelsen – och som nu riskerar att läcka olja.

Det var förra veckan som det grekiskflaggade fartyget Sounion, som har 150 000 ton råolja i lasten, attackerades av Huthirörelsen och fattade eld. Både Pentagon och EU:s militära insats i Röda havet, Aspides, har varnat för att en oljeläcka skulle innebära en katastrof.

Tidigare försök att bärga vraket har misslyckats efter hot om nya attacker. Men nu ska Huthirörelsen tillåta räddningsfartyg och bogserbåtar att bärga Sounion, uppger Iran – som samtidigt hävdar att tidigare misslyckanden beror på ”försumlighet från vissa länder” och inte hot.

Huthirörelsen har utfört många liknande attacker i Röda havet sedan Gazakriget inleddes, enligt rörelsen själv i solidaritet med palestinier. Gruppen hävdar, enligt Iran, att Sounion ”tillhör ett företag med kopplingar till den israeliska fienden” och meddelar att de kommer att fortsätta med attackerna så länge kriget i Gaza pågår.

Sounion var på väg från Irak till en hamn nära Aten i Grekland när fartyget attackerades.