Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Harris värnar om småföretagarna

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-04 23.19

Demokraternas presidentkandidat Kamala Harris under sitt tal i North Hampton, New Hampshire.

Beskatta storföretagen och de rika, och sänk i stället skatten för småföretagare.

Det var Kamala Harris budskap när hon på onsdagen presenterade sin företagsekonomiska politik.

Ekonomin är en av presidentvalets största frågor, och enligt Reuters en fråga där republikanen Donald Trump har större stöd än Harris.

Att hon för andra gången på tre veckor lade fram sina ekonomiska visioner var därmed inte oväntat. Inte heller att fokus låg på medelinkomsttagare och småföretagare.

– Det är ni som är kittet som håller ihop våra samhällen, sade Demokraternas presidentkandidat.

– Jag vill se 25 miljoner nya småföretag under min första mandatperiod, fortsatte hon i talet i New Hampshire.

När hon i mitten av augusti höll ett linjetal om amerikanernas privatekonomi låg fokus på att sänka hushållskostnaderna i allmänhet och matpriserna i synnerhet.

Hennes förslag sågs då snarare som en förlängning av president Joe Bidens ekonomiska politik än den nystart hon själv talade om.

Under onsdagen gick hon i stället mot Biden och hans lagda budget för nästa år. Det gäller skatten på kapitalvinster, som i dag ligger på 20 procent och Biden i stort vill fördubbla.

Harris föreslår i stället lägre tak än Biden, ett drag Axios kallar ”Harris största avsteg från Bidens politik hittills”.

Donald Trump vill inte se en höjning, och väntas under torsdagen i ett tal i New York komma med nya förslag på skattelättnader.