Tandvårdsstöd minskas för vissa patienter

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-06-24 18.03

Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill att tandvårdsstödet omfördelas till patienter med större behov av tandvård. Arkivbild.

Regeringen vill ge mer tandvårdsstöd till vissa patientgrupper – och mindre till andra.

– Syftet är att bättre rikta tandvårdens resurser till de patienter som har störst behov, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram en nationell modell för riskbedömning inom tandvården.

– I dag kan ibland de som har god munhälsa kallas oftare än vad som är motiverat. De kommer att få gå mer sällan, säger Jakob Forssmed och fortsätter:

– Personer som har sämre munhälsa behöver gå oftare. Det kan handla om personer med funktionsnedsättning och patienter med muntorrhet.

Redan i dag har dessa patienter rätt till ett särskilt tandvårdsstöd. Jakob Forssmed anser dock att dagens system inte tillräckligt tillgodoser dessa patienters behov.

– I dag finns inget nationellt standardiserat system för riskbedömning. Hur ofta man blir kallad skiljer sig beroende på var man bor och vem man går till. Jag tycker att det är otillfredsställande.

Socialstyrelsen väntas vara klar med uppdraget i mars 2025.

– Tanken är också att vi ska implementera det nästa år. I samband med det vill vi också förbereda en tandvårdsreform som handlar om ett förbättrat högkostnadsskydd för äldre med sämre munhälsa.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln