Industri får släppa ut förbjuden kemikalie

TT

Publicerad 2024-06-27 07.29

Kemikalien används till batterier, som behövs alltmer i samhället. Arkivbild.

En industri i Eskilstuna har fått klartecken att släppa ut 900 ton per år av en hälsofarlig och förbjuden kemikalie, metylenklorid. Det rapporterar tidningen Dagens Arbete.

Företaget i fråga, Shenzhen senior material, tillverkar separatorfilm, en nyckelkomponent i litiumbatterier och alltså en del av den gröna omställningen.

Metylenklorid är förbjudet i Sverige sedan 1996 och kan leda till bland annat cancer och nervskador och vid direkt inandning kan den vara dödlig.

Trots det har Shenzhen senior material alltså fått dispens. En av de inblandade myndigheterna, Kemikalieinspektionen, skrev i ett pressmeddelande om beslutet att det helt enkelt inte finns några alternativ om man vill tillverka separatorfilm, och att ”företaget minimerar risken för att arbetstagare exponeras för ämnet”.

– Det känns som att man i kraft av grön omställning kan göra nästan vad som helst. Och det bekymrar mig, säger Åke Bergman, senior professor vid Örebro universitet och professor emeritus i miljökemi vid Stockholms universitet, till Dagens Arbete.